29 Απριλίου 2018

Ελληνικό ζήτημα: Όλοι περιμένουν τη Γερμανία αλλά ο Σολτς δεν ανοίγει τα χαρτιά του

«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς μετά την πρεμιέρα του στο Eurogroup της Σόφιας, αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει τις θέσεις του. Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, παρατηρώντας ότι ο Όλαφ Σολτς τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση «αναζητά τη γραμμή της» στο ελληνικό ζήτημα. Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Ο Σολτς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την Ελλάδα 

Το Eurogroup της Παρασκευής στη Σόφια, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξε σε αποφάσεις για τους ακριβείς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι. Μέχρι τότε πάντως θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που πραγματοποίησε χθες την παρθενική του εμφάνιση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι' αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας. Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup. (...) 


Ελληνικό ζήτημα: Όλοι περιμένουν τη Γερμανία

Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, το πρώτο στο οποίο συμμετείχε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρατηρώντας ότι ο Όλαφ Σολτς τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση «αναζητά τη γραμμή της» στο ελληνικό ζήτημα:

H Süddeutsche Zeitung γράφει: «Οι προσδοκίες των υπολοίπων ήταν μεγάλες κατά την άφιξη του Όλαφ Σολτς το πρωί της Παρασκευής στη Σόφια. Όμως ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προσπάθησε καθόλου να εκπέμψει ενεργητικότητα. Ο Σολτς στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους στον πρωινό ήλιο και είπε με πλήρη ηρεμία ότι στο ζήτημα της Ελλάδας γίνονται τα επόμενα βήματα που εκκρεμούν».

Kαι σχολιάζει: «Η ηρεμία που εκπέμπει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει από τη μια πλευρά κάτι το ευεργετικό. Άλλωστε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης υπήρξε ήδη αρκετή αναστάτωση. Από την άλλη όμως ο χρόνος πιέζει. Στις 20 Αυγούστου πρόκειται να ολοκληρωθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα. (…) Όμως μέχρι να μπορέσει να ξαναδοθεί η οικονομική ελευθερία στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Και αυτά εξαρτώνται καθοριστικά από τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση».

Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης «όλοι περιμένουν τη Γερμανία» και επισημαίνει: «Οι ευρωπαίοι δανειστές ήθελαν αρχικά να συναντηθούν στη Σόφια με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του ΔΝΤ προκειμένου να συζητήσουν για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, τελικά δεν έγινε τίποτα. Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά ακόμη τη γραμμή της στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι «ο Σολτς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του στο θέμα της Ελλάδας». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων (σ.σ. στο Eurogroup της Σόφιας) δεν πήρε καθόλου τον λόγο σύμφωνα με συμμετέχοντες». Μπροστά τις κάμερες «δεν είπε τίποτα σχετικά με τα επίμαχα στη Γερμανία ζητήματα, όπως το θέμα των πιθανών μέτρων ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ (σ.σ. στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα)».

Σύμφωνα με την FAZ, «στο μεταξύ γίνεται ολοένα και πιο απίθανο να εκπονήσει το ΔΝΤ ένα δικό του δανειακό πρόγραμμα, όπως είχε θέσει ως προϋπόθεση το γερμανικό κοινοβούλιο το 2015 προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα του ESM (σ.σ. για την Ελλάδα)». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα εάν θα θεωρούσε κακό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικά το Ταμείο».

Η Hannoversche Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «ο Σολτς είναι ελάχιστα διαφορετικός από τον Σόιμπλε» και σημειώνει: «Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από τον Όλαφ Σολτς κατά την πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στη Σόφια. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε άλλοτε να έχει διαφορετική παρουσία από τον Σόιμπλε. Όμως σε ό,τι αφορά την επιβολή λιτότητας κατά της Ελλάδας παραμένει παρόμοια σκληρός με τον προκάτοχό του».

Η Zeit τονίζει την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα λιτότητας. «Αφήστε τους να προχωρήσουν», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τον αρθρογράφο να απευθύνεται μάλλον στη γερμανική κυβέρνηση. «Οκτώ χρόνια, τρία πακέτα βοήθειας. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους. Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνει ποτέ κυρίαρχη».

Η Zeit επισημαίνει ότι το Βερολίνο εμμένει στη συνέχιση του αυστηρού ελέγχου παρά το γεγονός ότι «η σημερινή κυβέρνηση στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τήρησε τους όρους των δανειστών και εφήρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας. (…) Τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί προς το τέλος της ή εάν θα συνεχιστεί ατελείωτα. Σίγουρα για τους δανειστές διατηρείται η αβεβαιότητα ότι στα επόμενα 30 με 40 χρόνια, κατά τα οποία η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της, ενδέχεται να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο και μια νέα κυβέρνηση να μην αισθάνεται πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους». 

Deutsche Welle / Άρης Καλτιριμτζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου