2 Δεκεμβρίου 2018

Όταν ο Τζορτζ Μπους ήρθε στην Ελλάδα

Πέθανε, αργά την Παρασκευή το βράδυ, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας του από το 1989 έως το 1993 στη διάρκεια του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Με αφορμή το γεγονός αυτό, παραθέτουμε ένα ρεπορτάζ (από την Καθημερινή) για την επίσκεψη Μπους σε Αθήνα και Κρήτη τον Ιούλιο του 1991, την ομιλία του στη ελληνική Βουλή, αλλά και η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:

Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ήταν ο πρώτος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1991, ύστερα από 32 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 1989 έως και το 1993, ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς, είχε γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο από το 1964 και τον Γεώργιο Παπανδρέου. 

Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο Μπους συνομίλησε με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης, ενώ μετέβη και στην Κρήτη, όπου συναντήθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις στη στρατιωτική βάση της Σούδας, αλλά και επισκέφθηκε τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

Από τον Ναύσταθμο της Σούδας, ο Μπους αναφέρθηεκ στους δεσμούς φιλίας και συμμαχίας Ελλάδος και ΗΠΑ, ενώ εξήρε την ομάδα υποστήριξης των Η.Π.Α. και μέλη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο του Κόλπου. «Μέρα με τη μέρα, η Σούδα έκανε άριστα το καθήκον της», είχε δήλωσει χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπους ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ελλάδας, μισθώνοντας δύο φρεγάτες της κατηγορίας Knox και επιταχύνοντας την παράδοση συνολικά 28 αεροσκαφών F-4E.

Στην Κρήτη, ο Μπους και η Πρώτη Κυρία Μπάρμπαρα - που πέθανε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους - είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την οικία Μητσοτάκη, όπου λέγεται ότι εντυπωσιάστηκαν από τις μαγειρικές δεξιότητες της συζύγου του Ελληνα πρωθυπουργού, Μαρίκας, και ιδιαιτέρως με το παραδοσιακό γεύμα που τους είχε ετοιμάσει, τα ντολμαδάκια. 


Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε επίσης ενθουσιαστεί με το κρητικό ελαιόλαδο, που πήρε μαζί του στην Ουάσινγκτον.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔ ΗΠΑ GEORGE BUSH ΣΤΗΝ ΕΛ ΒΟΥΛΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1991 (Βίντεο)

Στις 29 Μαΐου του 2017, όταν έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζορτζ Μπους σε επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του αλλά και τη μεγάλη του εκτίμηση για τον Ελληνα πρωθυπουργό, του οποίου η θητεία συνέπεσε σε σημαντικό βαθμό με τη δική του.

«Λυπήθηκα με την είδηση της απώλειας του πρώην συναδέλφου μου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εργαστήκαμε μαζί σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με σημαντικότερο όλων την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ μετά την κτηνώδη εισβολή του 1990. Οταν έπρεπε να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τις αυστηρές κυρώσεις απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος. Η Μπάρμπαρα κι εγώ χαιρετίζουμε τη διά βίου δημόσια προσφορά του στην πολυαγαπημένη του Ελλάδα και αποστέλλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr , youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου