9 Απριλίου 2020

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 9.4.2020

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στην σημερινή τηλεδιάσκεψη αναζητούν κοινό έδαφος στη μάχη για την επούλωση των πληγών που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού. Όμως γυρίζουν την πλάτη στον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που τους καλεί να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό σχέδιο. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή". 

Το ρεπορτάζ: 

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν -στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχαν Τρίτη και Τετάρτη- σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. 
Χθες, μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.
Σήμερα, ο 
πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, πριν την εκκίνηση των διαβουλεύσεων, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση», τονίζοντας, σε αρκετά δραματικούς τόνους ότι «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί».
Συγκεκριμένα ο κ. Σεντένο είπε: «Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος». 
Και πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup: «Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου