9 Απριλίου 2020

Σωτ. Τσιόδρας: Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μασκών και γαντιών

Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου, σημειώνοντας παράλληλα πως και η χρήση γαντιών μίας χρήσεως στην καθημερινότητα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Όμως, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού, πρέπει να φορούν μάσκες και όσοι δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους είναι ήπια.

Τι είπε ο κ. Τσιόδρας

Όπως είπε σήμερα ο 
εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με τη χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συμφώνησε με τον ευρωπαϊκό CDC πως μπορεί να βοηθήσει κατά περίπτωση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που δίνει στον γενικό πληθυσμό δεν βοηθά. Παράλληλα, σημείωσε πως και οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδες και πάλι από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να αποβούν επικίνδυνες.

Όσον αφορά τα γάντια, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους βοηθά στην προστασία από τον ιό. «Η χρήση στις εξωτερικές δραστηριότητες δεν συστήνεται, διότι αποσπούν από τον καθαρισμό χεριών». «Η χρήση τους από εμάς, το γενικό κοινό, σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως π.χ. τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», προειδοποίησε.

Σημειώνεται ότι σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδαο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη, κατά την ημερήσια ενημέρωση, 71 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 1.955. Επίσης ανέφερε ότι 3 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 86 τον αριθμό των θανάτων. 79 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

Πηγές: naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Παρά τις αρχικές διαφωνίες των ειδικών ως προς την αναγκαιότητα ή μη της χρήσης μάσκας ως μέσου πρόληψης απέναντι στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους λόγω της ύπαρξης πολλών μη ασυμπτωματικών ασθενών.

Εκτός από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους φροντιστές ασθενών και όσους έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως βήχα και πυρετό, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, πρέπει να φορούν μάσκες και όσοι δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους είναι ήπια. Με αυτό τον τρόπο, οι υγιείς που φορούν μάσκες προφυλάσσονται από τους ασυμπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βήματα για να χρησιμοποιήσετε σωστά τη μάσκα είναι τα εξής:
  • Πριν αγγίξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι ή αντισηπτικό.
  • Πάρτε τη μάσκα και ελέγξτε την για τυχόν ελαττώματα, όπως τρύπες.
  • Βρείτε ποια είναι η πάνω πλευρά (σε όσες τη διαθέτουν, είναι αυτή όπου βρίσκεται η μεταλλική ταινία).
  • Βεβαιωθείτε ότι η σωστή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς τα έξω (η χρωματιστή πλευρά).
  • Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας. Πιάστε τη μεταλλική ταινία ή την άκαμπτη άκρη της μάσκας, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο σχήμα της μύτης σας.
  • Τραβήξτε το κάτω μέρος της μάσκας έτσι ώστε να καλύψει το στόμα και το πηγούνι σας.
  • Μετά τη χρήση, αφαιρέστε τη μάσκα, τραβώντας τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά σας και κρατώντας παράλληλα τη μάσκα μακριά από το πρόσωπο και τα ρούχα σας, για να αποφύγετε την επαφή με ενδεχομένως μολυσμένες επιφάνειες της μάσκας.
  • Πετάξτε τη μάσκα σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
  • Αφού πετάξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή με σαπούνι και νερό.
Πηγές: onmed.gr , vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου