1 Σεπτεμβρίου 2021

Να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί να ηρεμήσουμε

Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η 
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας «πάγωμα» της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η 
ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία». Παράλληλα καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Η 
Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σημειώνει ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και αυτό αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες. Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στις αναστολές των ανεμβολίαστων τόνισε πως πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και δεν έχουν φθάσει επιστολές αναστολών. Μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφερε πως στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» από τους 2.345 υγειονομικούς, οι 121 παραμένουν ανεμβολίαστοι και σημείωσε πως μόλις 5 προσήλθαν σήμερα να εμβολιαστούν. Η κ. Παγώνη απήθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό «προκειμένου να ηρεμήσουμε και πάνω από όλα να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία και την Ιταλία, είναι ήδη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα.

Πηγές: Στοιχεία από 
poedhn.gr , kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου