3 Σεπτεμβρίου 2021

Φοβάται το εμβόλιο, αλλά δεν φοβήθηκε το μπότοξ!

Από το 1956, όταν ο Ελβις Πρίσλεϊ προέτεινε το μπράτσο του για να λάβει, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διασημότητες για να προωθήσουν εκστρατείες εμβολιασμού. Οι δεκαετίες περνούν, οι καιροί αλλάζουν και το βασικό μοτίβο παραλλάσσεται. 

Ήταν η 28η Οκτωβρίου του 1956 όταν ο νεαρός τότε Έλβις Πρίσλεϊ πήγε στο «The Ed Sullivan Show», όπου τραγούδησε με το κοινό να ουρλιάζει. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι εκείνο το βράδυ ο Πρίσλεϊ έκανε το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα στο στούντιο, μπροστά σε εκπροσώπους του Τύπου, κάτι που βοήθησε τους έφηβους και νεαρούς ενήλικες να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα άρθρο του δημοσιογράφου και ιστορικού Ντέιβιντ Πέρι στο CNN, μετά την κίνηση του Πρίσλεϊ αυξήθηκαν ραγδαία οι εμβολιασμοί, κάτι που είχε τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Πλέον οι κυβερνήσεις δεν προσλαμβάνουν μόνο διασημότητες, αλλά και influencers, άτομα που έχουν επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό έκανε η αμερικανική κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού, το ίδιο επιχείρησε τώρα και η κυβέρνηση της Γερμανίας, όμως με άκρως αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε σε μια διαφημιστική εταιρεία, η οποία έστησε τους βασικούς άξονες της εκστρατείας και εν συνεχεία οι influencers κλήθηκαν να γυρίσουν τα βίντεο, που διακινήθηκαν μέσω TikTok, Snapchat, Instagram, YouTube και Spotify.

«Δεν μπορώ να εμβολιαστώ, φοβάμαι τις βελόνες», λέει μια νεαρή influencer. «Αλλά όταν έκανες μπότοξ δεν φοβόσουν», απαντάει η ίδια στον εαυτό της, με το γνωστό γρήγορο μοντάζ των βίντεο αυτού του είδους. «Δεν εμβολιάζομαι γιατί παίρνει πολύ χρόνο», αναφέρει μια άλλη. «Αλλά κάθε Σαββατοκύριακο στην ουρά για το κλαμπ, αφού πρώτα έχω φάει τρεις ώρες για μαλλιά, νύχια και μέικ απ, είναι εντάξει. Μόνο στον γιατρό να μην περιμένω, για το εμβόλιο». 

αντιδράσεις για τα εμβόλια

Οι αντιδράσεις για τα προαναφερθέντα βίντεο ήταν στη μεγάλη τους πλειονότητα αρνητικές. «Μην κάνετε τέτοιες εκστρατείες. Το αποτέλεσμα είναι να εισπράττουν μίσος νεαροί influencers, ενώ δεν πείθεται ούτε ένας από αυτούς που δεν σκοπεύουν να εμβολιασθούν», είπε influencer, που είναι γνωστός ως «κύριος δικηγόρος» επειδή είναι νομικός και μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος, ενώ ο ίδιος, που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, χαρακτήρισε την εκστρατεία υποτιμητική για τη νοημοσύνη.

Η γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι υπήρξε σωρεία αρνητικών αντιδράσεων, αλλά δεν μπορεί να πει αν η εκστρατεία πέτυχε ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι τα βίντεο έφθασαν σε 20 εκατ. χρήστες κοινωνικών δικτύων. Οσο για το πόσο κόστισαν, παραμένει μυστικό.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, FAZ

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου