28 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι κατήγορος ή κατηγορούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ;

Αλ. Τσίπρας: Είτε δεν έχετε καταλάβει το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά είτε δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί. Η προηγούμενη κυβέρνηση "διέσωσε" τη ΔΕΗ.
Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο.
Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως κατήγορος για την ΔΕΗ ενώ είναι κατηγορούμενος.

Αλ. Τσίπρας: Δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις "δυσκολίες" που έχουν προκύψει από το κύμα ακρίβειας "χωρίς σχέδιο" και με "επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ" άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, όπου έκανε λόγο για "αδυναμία" της κυβέρνησης να "δώσει απαντήσεις" στους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αυτός "ο άνεμος οργής και αποδοκιμασίας που φυσάει", θα γίνει "τυφώνας, κυκλώνας όσο θα μπαίνει ο χειμώνας".

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, τόνισε ότι μόνο οι αυξήσεις στη χονδρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. μέχρι τον Μάρτιο και το "μεγαλόπνοο σχέδιο" της κυβέρνησης είναι να δώσει μόνο 150 εκατ., κατηγορώντας την μάλιστα ότι προσπαθεί να το "κρύψει κάτω από το χαλί". "Είτε δεν έχετε καταλάβει το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά είτε δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί", δήλωσε.

Περνώντας στο θέμα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά "δεν είπε κουβέντα στη ΔΕΘ".

"Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση του 17% στους ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες;", διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για "κερδοσκοπικό χορό", που έστησαν κάποιοι "στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα".

"Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές;", συνέχισε, σχολιάζοντας πως πρόκειται για "περίεργα πράγματα".

Απαντώντας στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του, "απαξιώθηκε" η ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση "διέσωσε" τη ΔΕΗ, "ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του Ελληνικού λαού" και παρά τις πιέσεις των δανειστών. Υποστήριξε ότι με την απώλεια του 51% της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αφήνει "ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του δημοσίου".

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η "στρατηγική" της είναι "τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν ιδιωτικά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων" παραπέμποντας και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε "fund" από την Αυστραλία.

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ

«Η ατολμία του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την ενοχή του στο παρελθόν και την πολιτική του ανεπάρκεια στο παρόν. Επί ημέρες, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Όμως δεν το τόλμησε! Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρεία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση. Και, βέβαια, ποιος και πώς την έσωσε και την οδηγεί ήδη σε δυναμική ανάπτυξη» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Έμεινε λοιπόν να αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να δει τη ΔΕΗ. Αγκυλωμένος στο παρελθόν, εκφράζει πολιτικά τη βαθιά συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Εκφράζει την εποχή που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας» προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ είναι κατηγορούμενος

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συμπεριφέρεται ως κατήγορος και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ είναι και παραμένει κατηγορούμενος!! Αφού κατέστρεψαν τη ΔΕΗ, τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλέπουν τάχα ξεπούλημα. Είναι αλήθεια ξεπούλημα μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ εν τω μεταξύ η τιμή της μετοχής έχει πολλαπλασιαστεί; Ή μήπως είναι ξεπούλημα το να κρατάει το Δημόσιο το management;

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρώην υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και τις σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης.

«Αντίθετα, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, οι ίδιοι θα έπρεπε να διερωτηθούν πώς θα χαρακτήριζαν τη δέσμευση όσο ήταν κυβέρνηση για πώληση του 17% της εταιρίας, με ένα τίμημα 51 εκατ. ευρώ - με βάση την τότε τιμή της μετοχής- που θα κατευθύνονταν απευθείας για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΔΕΗ αποκτά όλες τις προδιαγραφές για να γίνει βασικός ενεργειακός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό με το 2,1 δισ. ευρώ από την απολύτως επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του φιλόδοξου πλάνου της.

Πηγή: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Γιατί η ΔΕΗ καταφεύγει τώρα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου