21 Ιανουαρίου 2022

«Φορολογήστε μας», ζητούν 102 κροίσοι

Προτείνουν θέσπιση μόνιμων φόρων για να μειωθεί η ακραία ανισότητα


Τη στιγμή που οι ηγέτες και οι επιχειρηματίες του κόσμου συνομιλούν για ακόμη μία φορά ψηφιακά και όχι στις πολυτελείς αίθουσες και στα πολυτελή ξενοδοχεία του Νταβός, δέχονται νέα κρούση από ομάδα βαθύπλουτων που για πολλοστή φορά ζητούν επιτακτικά από τις κυβερνήσεις των χωρών τους να τους φορολογήσουν αδρά. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια ομάδα 102 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η κληρονόμος του Γουόλτ Ντίσνεϊ, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, με σταθερή παρουσία στις εκκλήσεις αυτού του είδους, και ο Νικ Χανάουερ, ιδρυτής επενδυτικής, που αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι».

Σε ανοικτή επιστολή τους προς τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους, οι ευσυνείδητοι βαθύπλουτοι επισημαίνουν πως «τα φορολογικά συστήματα δεν είναι δίκαια» και τονίζουν ότι «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι». «Ο κόσμος, όλες οι χώρες ανεξαιρέτως», τονίζουν, «πρέπει να απαιτήσουν από τους πλούσιους να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη φορολογία, γι’ αυτό φορολογήστε τους πλούσιους, φορολογήστε μας τώρα».

Οι εν λόγω βαθύπλουτοι επικαλούνται μάλιστα τη δυσπραγία που έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι ίδιοι έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται το ίδιο χρονικό διάστημα και σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας, και όμως «ελάχιστοι θα μπορούσαν να πουν ότι έχουν καταβάλει το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί στους φόρους». Προτείνουν, μάλιστα, τη θέσπιση «μόνιμων φόρων στον μεγάλο πλούτο προκειμένου να μειωθεί η ακραία ανισότητα και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, ώστε να αυξηθούν σε μόνιμη βάση οι δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι ο τομέας της Υγείας».

Αναφέρουν μεταξύ άλλων την εκτίμησή τους ότι ένας «φόρος πλούτου» που θα επιβληθεί σε όσους έχουν περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. δολαρίων μπορεί να αποφέρει στα ταμεία των κρατών πάνω από 2,52 τρισ. δολάρια. Ενα τέτοιο ποσό, υπογραμμίζουν, επαρκεί «για να βγουν από τη φτώχεια 2,3 δισ. άνθρωποι, για να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, και να καλυφθεί με κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο πληθυσμός των φτωχών χωρών και των χωρών μεσαίου εισοδήματος». Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός αυτών των φτωχών χωρών και των χωρών μεσαίου εισοδήματος ανέρχεται συνολικά σε 3,6 δισ. άτομα. Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» υπογραμμίζουν επίσης ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες ο φόρος στον μεγάλο πλούτο θα προσέφερε τα αναγκαία φορολογικά έσοδα για να αυξηθούν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στα εθνικά συστήματα υγείας, να χτιστούν φθηνές κατοικίες και να στηριχθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

O Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών φορολογικών αρχών, δεν κατέβαλε καθόλου φόρους στο αμερικανικό κράτος το 2007, τη χρονιά δηλαδή στη διάρκεια της οποίας διπλασιάστηκε η αξία της μετοχής της Amazon (φωτ. EPA).

Με τις εκτιμήσεις τους για την αποδοτικότητα ενός τέτοιου φόρου συμφωνούν, άλλωστε, πολλές ομάδες υπέρ της φορολογικής δικαιοσύνης και ομάδες κατά της ανισότητας, όπως, για παράδειγμα, οι Fight Inequality Alliance, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών και η οργάνωση κατά της ανισότητας και της φτώχειας Oxfam. 

Η έκκλησή τους δίνεται στη δημοσιότητα μόλις τρεις ημέρες μετά την έκθεση της Oxfam που φέρει τον πλούτο των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο να έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην πανδημία και από 700 δισ. δολάρια να έχει φτάσει στο 1,5 τρισ. δολάρια, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα 160 εκατ. άνθρωποι διολίσθησαν στην απόλυτη φτώχεια εξαιτίας των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία*.

Στην ανοικτή επιστολή τους, άλλωστε, οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» ηχούν άκρως επικριτικοί προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ που συζητούν ψηφιακά στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθώς υπογραμμίζουν ότι «δεν πρόκειται να βρείτε τη λύση μέσα σε ένα κλειστό φόρουμ, επειδή είστε μέρος της λύσης».

Η έκκληση της ομάδας των βαθύπλουτων απηχεί εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που στη διάρκεια του περασμένου έτους κάλεσε τις χώρες ανά τον κόσμο να επιβάλουν φόρο πλούτου για να μειώσουν την ανισότητα και να αναπληρώσουν τα ταμεία τους που άδειασαν εξαιτίας των προγραμμάτων στήριξης εν μέσω πανδημίας αλλά και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών τους.

Αν εξαιρέσουμε μερικές χώρες της Ευρώπης, στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οι κάτοχοι μεγάλου πλούτου δεν φορολογούνται για περιουσιακά στοιχεία όπως τα ακίνητα, οι μετοχές και τα ακριβά έργα τέχνης, και φορολογούνται μόνο κατά την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: kathimerini.gr

*Σχετική ανάρτηση: Oxfam: Η πανδημία διπλασίασε την περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου