26 Ιανουαρίου 2022

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» και η συγγνώμη Μητσοτάκη

Ζητώντας μία «προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό» ξεκίνησε σήμερα την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως» είπε, ενω διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες αναγνωρίζοντας αστοχίες και ανεπάρκειες. 

«Προβλήματα όμως, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας» είπε.


«Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού» είπε.

Αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Πολιτείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, ο 
Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας «Διδασκόμαστε και προχωράμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη για το χάος είναι της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε το χάος που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Η ευθύνη για το χάος έχει πρόσωπο, και αυτό είναι του ίδιου του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαρκώς από χθες ψάχνει να ρίξει αλλού τις ευθύνες, ενώ ήταν εξαφανισμένη» και είπε πως «θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τις παραιτήσεις διάφορων υπουργών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε πέντε μέρες για το κύμα του χιονιά και δεν προέβλεψε να καθιερώσει τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε να εμποδίσει την κυκλοφορία στα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα στην Αττική Οδό. Υποστήριξε ότι «η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών προκαλεί τους πολίτες» και τόνισε ότι «το αφήγημα περί ευθυνών της Αττικής Οδού για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους κατέρρευσε γρήγορα, γιατί τα ίδια συνέβησαν και στη Μαραθώνος και στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας και μετά η κυβέρνηση προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στην ΕΜΥ», σημείωσε.


ΚΙΝΑΛ: Επιτελική αδράνεια και ανικανότητα από την κυβέρνηση

Για «επιτελική αδράνεια και την ανικανότητα» της κυβέρνησης και έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, με φόντο τα προβλήματα από την κακοκαιρία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και των Περιφερειών που επλήγησαν, με μπροστάρηδες τους αξιέπαινους εργαζομένους τους, πάσχισαν σε αντίξοες συνθήκες και με ίδιες δυνάμεις, να σταθούν στο πλευρό των συμπολιτών μας. Αφέθηκαν, όμως, ξανά στην τύχη τους. Στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, οι μεμονωμένες προσπάθειες, για να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργειών μεταξύ φορέων. Η απουσία κεντρικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ετοιμότητας και βεβαίως ελέγχου, που θα το διασφάλιζε, υπήρξε δραματικά εκκωφαντική» σημείωσε η κ. Λιακούλη.


Σφοδρή κριτική από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά της κυβέρνησης

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» φούντωσε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αναδείξουν πως η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση της παρουσιάζεται και έτσι τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας: «Oσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Aλλοι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, άλλοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση και βέβαια με κλειστές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας για ώρες».

Σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δείχνει πλέον πως το αίτημά του για εκλογές, που πρωτοειπώθηκε στη συζήτηση του προϋπολογισμού, είναι απολύτως δικαιολογημένο, στοχοποιώντας πάντα τον πρωθυπουργό: «Ενα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι πολίτες έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας, παρά το γεγονός πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν γνωστό πως θα πλήξουν και την Αθήνα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε πως «αυτός ο εφιάλτης είναι κάτι παραπάνω από κυβερνητική ολιγωρία και αδιαφορία. Είναι η ίδια η εγκληματική πολιτική που συντηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και του κρατικού σχεδιασμού, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες γιατί τις θεωρεί “ανεπίτρεπτο κόστος”».

Σε χαμηλούς τόνους δόθηκε η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Υπήρχαν χιλιάδες κόσμου που ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σε αυτόν τον κόσμο οφείλουμε καταρχήν τη συγγνώμη μας, όλοι, ως οργανωμένο κράτος χωρίς αμφιβολία. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα και δεύτερον, πέραν από τις εξηγήσεις και όχι τις δικαιολογίες για την απόδοση των ευθυνών –που δεν είναι ζήτημα της ημέρας αυτό– η προτεραιότητά μας είναι να φτάσουν οι πολίτες με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε τα αργά αντανακλαστικά που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός: «Δεν υπήρχε η πρόγνωση για αυτή τη σφοδρότητα και για αυτή την ταχύτητα εισόδου του φαινομένου στην Αττική και την Αθήνα. Κλείσαμε τα σχολεία, ακριβώς γιατί εκεί είναι πιο ιδιαίτερη η κατάσταση για μια σειρά από λόγους. Δεχτήκαμε και κριτική γιατί κλείσαμε τα σχολεία, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν υπήρχε η πρόγνωση ότι αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα θα είχαμε μια ένταση του φαινομένου τέτοια που να επέβαλε να μη λειτουργήσει η πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου