9 Ιανουαρίου 2022

Απειλές κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ και αντιδράσεις

Θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στη λήξη της κατάληψης στο «Στέκι στο Βιολογικό» εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από 34 χρόνια, άγνωστοι προχώρησαν σε μια απειλητική και μακάβρια κίνηση: 
Κόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, στην περιοχή της Καμάρας, στη Θεσσαλονίκη.

Οι αφίσες περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς («του γνωστού σκουπιδιού, πρύτανη και ρουφιάνου») αλλά και απειλές («επέλεξε να ανοίξει τον τάφο του», «Η σορός θα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα της κατάληψης στο Στέκι στο Βιολογικό»).

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Πρύτανης δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Κάτω από τα μπάζα της τελειωμένης πλέον ψευτοκατάληψης κάποιων στο ΑΠΘ βρίσκονται η αλαζονεία τους, ο αυταρχισμός τους, η αθλιότητά τους, ο φασισμός τους και η παράνοιά τους. Είμαστε στην πράξη και με αποφασιστικότητα με τον Πρύτανη, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με τη λογική, με την ελευθερία, με την ασφάλεια και την εφαρμογή των Νόμων στα πανεπιστήμια. Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Οικονόμου, σημείωσε: «Ένας χώρος εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που βρισκόταν επί δεκαετίες υπό κατάληψη, αποδόθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών». «Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γνωστούς τραμπούκους να απειλούν τη ζωή του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου και να φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, όπως είχαν συνηθίσει. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Η Ελλάδα αλλάζει και στα ελληνικά πανεπιστήμια η νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη είναι πια αδιαπραγμάτευτες. Όποιος δεν το αποδεχτεί και συνεχίζει να μηρυκάζει αθλιότητες, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Φυσικά η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών είναι αυτονόητη και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν καθαρή θέση».

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης, που έγινε στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Στέκι στο Βιολογικό), ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών επί 34 ολόκληρα χρόνια έγινε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στον χώρο πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία ενοποιημένης Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Πηγές: protothema.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου