18 Ιανουαρίου 2022

Oxfam: Η πανδημία διπλασίασε την περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου

Τους πλούσιους έκανε πλουσιότερους η υγειονομική κρίση του Covid-19 ωθώντας παράλληλα περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την Oxfam.

Τα χαμηλότερα εισοδήματα για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου συνέβαλαν στο θάνατο 21.000 ανθρώπων κάθε μέρα, υποστηρίζει η έκθεσή της. Από την άλλη, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει τη συλλογική τους περιουσία από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes που επικαλείται η οργάνωση, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είναι οι: Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά τους, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Ελισον, Λάρρυ Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ. Αθροιστικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ. δολάρια, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ τους, με την περιουσία του Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς αυξήθηκε κατά ένα πιο μέτριο 30%.

Έλον Μασκ
Παραδοσιακά η Oxfam συνηθίζει να δημοσιεύει την έκθεσή της για τις ανισότητες κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά καθώς η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικτον εκτροχίασε τα σχέδια για πραγματοποίηση της συνάντησης με φυσική παρουσία. Οι συζητήσεις για το φόρουμ αυτής της εβδομάδας θα περιλαμβάνουν την πιθανή μελλοντική πορεία της πανδημίας, την ισότητα των εμβολίων και την ενεργειακή μετάβαση.

«Φέτος, αυτό που συμβαίνει δεν υπάρχει», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, Danny Sriskandarajah. «Σχεδόν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος, εν τω μεταξύ το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση λόγω των lockdowns, του χαμηλότερου διεθνούς εμπορίου, του λιγότερου διεθνούς τουρισμού, και ως αποτέλεσμα αυτού, 160 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι έχουν απωθηθεί στη φτώχεια», εξήγησε. «Κάτι είναι βαθιά ελαττωματικό με το οικονομικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

«Το να αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!» είπε ο ρομαντικός ιππότης, Δον Κιχώτης, στον σύντροφό του, στο γνωστό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Η έκθεση της Oxfam, η οποία βασίστηκε επίσης σε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ότι η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η πείνα, η βία λόγω φύλου και η κλιματική κατάρρευση συνέβαλαν σε έναν θάνατο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την έκθεση, 160 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα- η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ως μέτρο μέτρησης της φτώχειας τα 5,50 δολάρια την ημέρα- από ό,τι θα ήταν χωρίς τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid.

Η έκθεση αναφέρει επίσης:
- Η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες καθώς αυξάνονται τα εθνικά χρέη.
- Η ισότητα των φύλων έχει καθυστερήσει, με 13 εκατ. λιγότερες γυναίκες να εργάζονται τώρα από ό,τι το 2019 και περισσότερα από 20 εκατ. κορίτσια να κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο.
- Οι εθνοτικές μειονότητες έχουν δυσκολευτεί περισσότερο από τον Covid.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου