24 Ιανουαρίου 2022

24 Ιανουαρίου 1984: Παρουσιάζεται ο υπολογιστής της Apple που άλλαξε τον κόσμο

Ήταν η καλύτερη διαφήμιση όλων των εποχών, 
χωρίς να δείξει καν το ίδιο το προϊόν.

40 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου 1984, ο Στιβ Τζομπς παρουσιάζει τον επαναστατικό υπολογιστή της Apple, Macintosh και αλλάζει τον κόσμο για πάντα. Μοιάζει αυτονόητο σήμερα, όμως αυτός ο υπολογιστής ήταν ο πρώτος στον κόσμο που ήταν προσβάσιμος για τους πολλούς: Όχι μόνο γιατί η τιμή του ήταν προσιτή, αλλά και γιατί δεν χρειαζόταν να έχει σπουδάσει κάποιος πληροφορική για να μπορεί να τον χειριστεί.

Ασφαλώς, ο Macintosh τον οποίο παρουσίασε εκείνη την ημέρα ο Στιβ Τζομπς δεν μοιάζει και τόσο με τον σημερινό Mac. Όμως, είναι ο μοναδικός υπολογιστής που επιβιώνει μέχρι σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά. Γιατί την εποχή του 1984, τα κορυφαία ονόματα της πληροφορικής ήταν τα Atari, Commodore, Compaq, Kaypro και Radio Shack. Σήμερα, οι εταιρείες αυτές έχουν είτε αποχωρήσει από τους υπολογιστές ή έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Ακόμα και η IBM -την οποία ο Στιβ Τζομπς μισούσε για τη δύναμη που είχε στην αγορά- αποχώρησε από τη βιομηχανία των PCs το 2004.

Η καλύτερη διαφήμιση όλων των εποχών

Πώς, όμως, συστήνεις στο κοινό ένα προϊόν που θα αλλάξει τον κόσμο; Η Apple το έκανε χωρίς να δείξει καν το ίδιο το προϊόν.

Δύο ημέρες πριν από την παρουσίαση του Macintosh, στις 22 Ιανουαρίου του 1984, προβάλλεται κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου τηλεοπτικού γεγονότος της Αμερικής, του Super Bowl, μία διαφήμιση 60 δευτερολέπτων που κόστισε 1,5 εκατ. δολάρια, σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ. Θα τη δουν περισσότερα από 90 εκατομμύρια τηλεθεατές, με τους ειδικούς της διαφήμισης να συμφωνούν μέχρι και σήμερα ότι πρόκειται για την καλύτερη όλων των εποχών.

1984 Apple's Macintosh Commercial (HD)

Η διαφήμιση ξεκινά με μία γκρίζα δυστοπία, στη σκιά του Μεγάλου Αδερφού που παρακολουθεί από την οθόνη. Η σκηνή διακόπτεται από πλάνα μίας ξανθιάς γυναίκας με κόκκινο σορτς που τρέχει, κρατώντας μία βαριοπούλα, την οποία και τελικά εκσφενδονίζει προς την οθόνη. «Στις 24 Ιανουαρίου, η Apple Computer θα παρουσιάσει το Macintosh. Και θα δείτε γιατί το 1984 δεν θα είναι σαν το ‘1984’», διαβάζει μια φωνή.

Πηγή: moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου