9 Μαρτίου 2022

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με +4,22% στις 9.3.2022

Με ισχυρή ανοδική αντίδραση απάντησε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας στην πτωτική κίνηση του τελευταίου διαστήματος, καθώς ο Γενικός Δείκτης, επωφελούμενος από την έντονη ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος διεθνώς, υπερκάλυψε τις χτεσινές απώλειες (-3,9%).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 822,97 μονάδες με άνοδο 4,22% και υψηλό τζίρο στα 112 εκατ. ευρώ, ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 4,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που πρωτοστάτησε της ανόδου έκλεισε στις 558,74 μονάδες με άλμα +7,91%.

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές οι οποίες πραγματοποίησαν ισχυρό ράλι, με τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον πανευρωπαϊκό EuroStoxx 50 να ενισχύονται όλοι άνω του 6%. 

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ψυχολογία των επενδυτών ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα πως, "διαπιστώνει την ύπαρξη προόδου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία" και ότι "στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της Κυβέρνησης του Κιέβου". Εξάλλου η κατάπαυση πυρός που τέθηκε σε ισχύ σήμερα για να απομακρυνθούν άμαχοι φάνηκε να τηρείται σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα, αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προεξοφλείται ότι θα ανακοινώσει μέτρα που θα στηρίζουν τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με την έντονη κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, όπου το embargo της Αμερικής στο Ρωσικό Πετρέλαιο έφερε τις τιμές σε δεκαπενταετή υψηλά και τα $130 το βαρέλι.

O Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 9.3.2022

Την ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών δεικτών (DAX +7,92%, CAC40 +6,87%, FTSE100 +3,25%), επόμενο ήταν να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που επιχείρησε αντίδραση από τα χθεσινά χαμηλά 13 μηνών.

Στο ταμπλό του ΧΑ τώρα: Οι τραπεζικοί τίτλοι κυριάρχησαν στη συνεδρίαση, με την Τρ. Πειραιώς στο +9,3%, την Alpha στο +8,4%, την Εθνική στο +7,7% και την Eurobank στο +6,96%, ενώ όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικά. Η Κουέστ στο +7%, ενώ η Coca Cola έδειξε σημάδια σημαντικής ανάκαμψης με +5,12%. Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ κινήθηκαν όλες άνω του 6%, η ΕλβαλΧαλκόρ έκλεισε στο +5,39% και η Aegean στο +5,22%. Ενδεικτικό του κλίματος άλλωστε ήταν ότι στο σύνολο των μετοχών, 100 ήταν ανοδικές και μόλις 10 πτωτικές.

Μπορεί η επιστροφή στο ρίσκο να έφερε το σημερινό εντυπωσιακό αποτελεσμα στα χρηματιστήρια, ωστόσο απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές, καθώς, όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, λόγω του υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου «η μεταβλητότητα ήλθε για να μείνει».

afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Ισχυρές απώλειες 3,9% στο Χρηματιστήριο στις 8.3.2022
Βυθίζει το Χρηματιστήριο ο Πόλεμος στην Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου