9 Αυγούστου 2022

Η Ελλάδα στους φτωχούς της Ευρώπης σε στόλο ΙΧ αυτοκινήτων

Το 2020, υπήρχαν 0,53 επιβατικά αυτοκίνητα ανά κάτοικο στην ΕΕ, με 
σημαντικές διαφορές σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ εντός της ΕΕ τα δυτικά κράτη μέλη κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά στην ιδιοκτησία αυτοκινήτων σε σχέση με τα ανατολικά κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Πελοπόννησος έχει λιγότερα ΙΧ 
επιβατικά αυτοκίνητα ανά κάτοικο από κάθε άλλη περιφέρεια της ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε προς το τέλος Ιουλίου στη δημοσιότητα η Eurostat και αναφέρονται στο 2020, τρεις περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται στις πέντε φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα ΙΧ που αντιστοιχούν στον πληθυσμό τους.

Ειδικότερα στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αντιστοιχούν 186 ΙΧ ανά 1.000 κατοίκους, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 238 και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 261.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η Ιταλική περιφέρεια της Αόστα, με 1.787 ΙΧ ανά 1.000 κατοίκους, δηλαδή σχεδόν 2 αυτοκίνητα ανά κάτοικο. Γενικά οι Ιταλοί δείχνουν την αγάπη τους για την αυτοκίνηση, αφού και οι 3 πρώτες σε ΙΧ περιφέρειες της Ευρώπης είναι Ιταλικές.

Επιβατικά αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους:

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, η περιφέρεια της Πελοποννήσου ήταν 1η στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αναλογία των επαγγελματικών οχημάτων στο σύνολο του στόλου, οπότε συμπεραίνει κανείς ότι πολλά από αυτά επιτελούν διττό ρόλο, τόσο για τις επαγγελματικές όσο και τις λοιπές μετακινήσεις των κατοίκων.

Περισσότερα στην επίσημη ανακοίνωση της Eurostat.

Πηγές: 4troxoi.gr , ec.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου