6 Αυγούστου 2022

Η εταιρεία TSMC της Ταϊβάν από την οποία εξαρτάται ο πλανήτης

Παράγει το 50% των μικροτσίπ στον πλανήτη, ενώ στην επιμέρους αγορά των πιο προηγμένων μικροτσίπ το μερίδιό της εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 90%.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ξύπνησε τον κινεζικό δράκο και ήρθε να ανάψει νέες φωτιές στην παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και εάν ΗΠΑ - Κίνα αποφασίσουν να αποφύγουν την μετωπική σύγκρουση, ένα μικρότερο θερμό επεισόδιο, που θα πλήγωνε την Ταϊβάν, θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τον πόνο για όλο τον πλανήτη. Και τούτο γιατί στο νησί της Ανατολικής Ασίας, υπάρχει μία εταιρεία από την οποία εξαρτώνται δεκάδες αγαθά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Χωρίς τα μικροτσίπ τα TSMC δεν θα λειτουργούσαν τα λάπτοπ, τα κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια ή και τα αυτοκίνητά μας. Ακόμη και οι στρατοί του κόσμου τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ έριξε επάνω στην ταϊβανέζικη εταιρεία τους προβολείς τη διετία 2020 - 2021, καθώς ορισμένες από τις πιο μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του πλανήτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla και GM έως την Apple αναθεωρούσαν τους δικούς τους στόχους με βάση το πόσο η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) μπορούσε να παράγει και να εξάγει. 

Παράγει το 50% των μικροτσίπ στον πλανήτη σύμφωνα με τη Statista, ενώ όπως μας πληροφορούν οι Financial Times στην επιμέρους αγορά των πιο προηγμένων μικροτσίπ το μερίδιό της εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 90%. Για αυτό και ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των σφοδρών προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στράφηκαν στην Ταϊβάν ζητώντας της να δώσει ώθηση στην παραγωγή για να αμβλύνει την κατάσταση.

Tο μερίδιο αγοράς της TSMC σε γράφημα του CNBC 

Την επιτυχία της TSMC έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Οι κινεζικές κατασκευάστριες ημιαγωγών βρίσκονται ακόμη μακριά από το να απειλήσουν την κυριαρχία της. Αλλά και αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Intel, δυσκολεύονται επίσης να ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ το Πεντάγωνο πιέζει σιωπηρά την κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερα στην εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ ώστε ο κρίσιμος αμυντικός εξοπλισμός της χώρας να μην εξαρτάται από ξένους κατασκευαστές. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε χωρίς κόστος. Και έως ότου γίνει πραγματικότητα, το «μυρμήγκι» TSMC θα παραμένει πιο ισχυρό από τους «γίγαντες» 
της Σίλικον Βάλεϊ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου