22 Αυγούστου 2022

Με πέντε μετάλλια η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου

Η απαστράπτουσα παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου ολοκληρώθηκε με απολογισμό πέντε μεταλλίων (4 χρυσά, 1 ασημένιο) και τη χώρα μας στην τέταρτη θέση του τελικού πίνακα μεταλλίων. Τα μετάλλια: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (25χλμ. βάδην) - Χρυσό. Μίλτος Τεντόγλου (άλμα σε μήκος) - Χρυσό. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην) - Χρυσό. Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός) - Χρυσό.
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) - Ασημένιο.

Λιγο πιο αναλυτικά:

16/8 Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35 χιλ. βάδην η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Η πρώτη σπουδαία διάκριση για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, είναι γεγονός. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35 χιλιόμετρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Μόναχο, αφού τερμάτισε κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτογραφία επάνω αριστερά), καλύπτοντας την απόσταση σε δύο ώρες και 47 λεπτά. Η 38χρονη (!) Ελληνίδα πρωταθλήτρια, βρέθηκε από την αρχή στον όμιλο με τις πρωτοπόρους και από το 18ο χιλιόμετρο, τέθηκε επικεφαλής. Στην συνέχεια, η Ντρισμπιώτη, έκανε ιδανική διαχείριση δυνάμεων και στα τελευταία τρία χιλιόμετρα της διαδρομής, κατάφερε να αποσπασθεί από την Ισπανίδα, Ρακέλ Γκονζάλες, η οποία ήταν και η βασική της αντίπαλος.

16/8 Μίλτος Τεντόγλου: Πρώτος σε όλη την Ευρώπη!
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική φορά και μάλιστα με ρεκόρ αγώνων (8.52μ.)! Το τρομερό παιδί των Γρεβενών, μετά το χρυσό στο Βερολίνο το 2018, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Μόναχο και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μήκους που κατακτά δύο σερί χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό ανοικτού και δεύτερος στον ελληνικό στίβο, αφού μόνο η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κατακτήσει μέχρι σήμερα δύο διαδοχικά χρυσά στα Ευρωπαϊκά ανοικτού του 2016 και του 2018.

17/8 Στεφανίδη: «Επανεκκίνηση το ασημένιο».
Η Κατερίνα Στεφανίδη μετρά τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου από το βράδυ της 17ης Αυγούστου, κάτι που έχει πετύχει μόνο εκείνη στην Ιστορία του άλματος επί κοντώ. Αν και ήθελε όσο τίποτε άλλο ένα τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) έκανε λόγο για «επανεκκίνηση στην καριέρα της» με το ασημένιο μετάλλιο (επίδοση στα 4,75μ.) που κατέκτησε στο Μόναχο.

20/8 Πρωταθλήτρια Ευρώπης και στα 20 χλμ. βάδην η Ντρισμπιώτη.
Ιστορία έγραψε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο Μόναχο σήμερα, Σάββατο (20/8) κατακτώντας το νταμπλ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου. Τέσσερις ημέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 35 χλμ. βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 20 χλμ. βάδην με ατομικό ρεκόρ (1:29.03), στη διοργάνωση. Στις 16 Αυγούστου είχε χαρίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο ελληνικό βάδην σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις 20 Αυγούστου κατέκτησε και το δεύτερο προσωπικό και της χώρας. Η Ντρισμπιώτη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κάνει ποτέ νταμπλ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Κανένας άλλος Έλληνας αθλητής δεν έχει πετύχει νταμπλ στην Ιστορία του στίβου σε καμία διοργάνωση!

20/8 Χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο
Η Ελίνα Τζένγκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στο Μονάχο. Η Ελληνίδα αθλήτρια, που προπονείται με τον Γιώργο Μποσκαριώβ, είχε καλύτερη βολή στα 65,81 μέτρα, που σημείωσε στη δεύτερή της προσπάθεια. Η επίδοση αυτή είναι νέο ατομικό ρεκόρ για αθλήτρια στην πρώτη της μεγάλη διάκριση σε επίπεδο γυναικών. Η Τζένγκο, είχε κατακτήσει πέρσι το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών ενώ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Αντριάνα Βιλάγκος με βολή στα 62.01 μέτρα. Η Μπάρμπορα Σποτάκοβα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Auf Wiedersehen της Ελλάδας με πέντε μετάλλια

Το φινάλε του Ευρωπαϊκού βρήκε τη «γαλανόλευκη» αποστολή να επιβεβαιώνει την... προϊστορία που τη θέλει να κερδίζει πάνω της τα βλέματα όταν αγωνίζεται επί γερμανικού εδάφους. Η χώρα μας ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της με τέσσερα χρυσά στο Μόναχο, όσα είχε κακακτήσει το 2002 (που ήταν και τα περισσότερα μέχρι σήμερα) στην ίδια πόλη, με τις κορυφές που είχαν καταλάβει στο βάθρο οι Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Βόγγολη, Κατερίνα Θάνου και Μιρέλα Μανιάνι. Παράλληλα, η εφετινή συγκομιδή των πέντε μεταλλίων (4 χρυσά, 1 ασημένιο) ήταν η δεύτερη καλύτερη της Ελλάδας, μετά τα έξι που είχε κατακτήσει στο Μόναχο το 2002 και τα ισάριθμα στο Βερολίνο το 2018!

Το 
ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τις πλουσιότερες συγκομιδές μεταλλίων της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου, οι οποίες είχαν σημειωθεί όπως και εφέτος επί γερμανικού εδάφους:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2002 - Μόναχο - (ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 4 ΧΡΥΣΑ, 2 ΧΑΛΚΙΝΑ)
Κώστας Κεντέρης (200μ.) -- Χρυσό
Κατερίνα Βόγγολη (δισκοβολία) -- Χρυσό
Κατερίνα Θάνου (100μ.) -- Χρυσό
Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός) -- Χρυσό
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (σφυροβολία) -- Χάλκινο
Αναστασία Κελεσίδου (δισκοβολία) -- Χάλκινο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2018 - Βερολίνο - (ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 3 ΧΡΥΣΑ, 2 ΑΣΗΜΕΝΙΑ, 1 ΧΑΛΚΙΝΟ)
Μίλτος Τεντόγλου (άλμα σε μήκος) -- Χρυσό
Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) -- Χρυσό
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) -- Χρυσό
Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ) -- Ασημένιο
Μαρία Μπελιμπασάκη (400μ.) -- Ασημένιο
Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν) -- Χάλκινο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2022 - Μόναχο - (ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 4 ΧΡΥΣΑ, 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (25χλμ. βάδην) -- Χρυσό
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην) -- Χρυσό
Μίλτος Τεντόγλου (άλμα σε μήκος) -- Χρυσό
Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός) -- Χρυσό
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) -- Ασημένιο

afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις
Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη πρωταθλητές Ευρώπης! (16.8.2022)
Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά (21.8.2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου