11 Αυγούστου 2022

Πόσο υπολογίζει την αξία του Κολοσσαίου η Deloitte

Το Κολοσσαίο μπορεί να προσθέτει περίπου 1,4 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ιταλίας κάθε χρόνο, αλλά η συνολική του αξία είναι πολύ υψηλότερη από αυτό το ποσό.

Η Deloitte εκτιμά ότι η «αξία του κοινωνικού asset» του Κολοσσαίου ή η άυλη αξία που αποδίδουν οι Ιταλοί στην απλή ύπαρξή του είναι περίπου 77 δισ. ευρώ. «Αυτή η αξία γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους Ιταλούς, και όχι μόνο αυτούς που την επισκέπτονται», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (25/7).

Ενώ ο υπολογισμός της οικονομικής συνεισφοράς του πλέον εμβληματικού μνημείου της αρχαίας Ρώμης είναι αρκετά εύκολος- και υπολογίζεται προσθέτοντας την άμεση αξία των εισιτηρίων που πωλήθηκαν με την εκτίμηση του αντίκτυπου που έχουν οι επισκέπτες του σε άλλες επιχειρήσεις - ο προσδιορισμός της αξίας του κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Το Κολοσσαίο είναι το μνημείο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία, προσελκύοντας περίπου 7 εκατ. τουρίστες το 2019. Ο Όμιλος Tod's χρηματοδότησε την αποκατάσταση του μνημείου ύψους 25 εκ. ευρώ το 2011-2016.

Η αξιολόγηση της Deloitte βασίζεται σε έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες δηλώνουν το ποσό που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να διατηρήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο ή μια υπηρεσία, παρόλο που «δεν το χρησιμοποιούν άμεσα, δεν μπορούν να επωφεληθούν έστω και έμμεσα από αυτό και ενδέχεται να μην προγραμματίσουν οποιαδήποτε μελλοντική χρήση για τον εαυτό τους ή για άλλους». Οι πολίτες της Ρώμης υποσχέθηκαν κατά μέσο όρο 90 ευρώ ο καθένας, ενώ υπόλοιποι Ιταλοί απάντησαν τα 57 ευρώ.


Το Κολοσσαίο (από τη Βικιπαίδεια)

Πρόκειται για ένα αμφιθέατρο της Αρχαίας Ρώμης στη ΝΑ πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς και σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης.

Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε 
και ολοκληρώθηκε την εποχή του Τίτου, το 80 μ.Χ.. Λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια. Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

Μπορούσε να χωρέσει 65.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν κολοσσιαίες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο τέταρτος 40 παράθυρα. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες. Το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα (αρένα) που χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια. Εκεί βρίσκονταν τα κλουβιά με τα ζώα. 

Οι θεατές έμπαιναν στο κτήριο μέσα από 80 εισόδους, 4 από τις οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους Ρωμαίους γερουσιαστές και άρχοντες. Στην κονίστρα (αρένα) οδηγούσαν δύο πύλες: η πύλη της ζώσης σαρκός, από την οποία οι μονομάχοι εισέρχονταν στην αρένα, και η «νεκρική πύλη», από την οποία απομακρύνονταν οι νεκροί της μάχης.

Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων οι οποίοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Πηγές:
 naftemporiki.grBloomberg , el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου