27 Αυγούστου 2022

DW: Υπερκόπωση από τα social media;

Προφίλ δίχως ατέλειες και ξέγνοιαστη ζωή; Γνωστοί αλλά και απλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά μέσα και τις επιταγές τους για να νιώσουν καλύτερα.

Ένα από τα μεγαλύτερη κομμάτια της καθημερινότητάς μας είναι πια τα social media. Η κίνηση να πάρει κανείς στα χέρια του το κινητό μόλις ξυπνήσει είναι σχεδόν μηχανική. Η συνήθεια αυτή όμως μπορεί να καταλήξει πολλές φορές σε εθισμό ή να προκαλέσει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης λόγω της μανίας να παρουσιάζει κανείς στα κοινωνικά μέσα μια «τέλεια εικόνα» του εαυτού του. Οι ειδικοί εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία.

Το ζήτημα αυτό επανήλθε ακόμη μια φορά στην επιφάνεια λόγω του βρετανού ηθοποιού Tom Holland, ο οποίος μετά από έξι εβδομάδες απουσίας από τα κοινωνικά μέσα, επέστρεψε με ένα βίντεο στο Instagram δηλώνοντας πως αφήνει το Twitter και το Instagram για να προστατέψει την ψυχική του υγεία. «Είμαι καταβεβλημένος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό τελικά είναι πολύ επιζήμιο για την ψυχική μου κατάσταση» δήλωσε ο 26χρονος ηθοποιός.

Ο Tom Holland δεν είναι ωστόσο ο μόνος, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλές διασημότητες εκάναν σκόπιμα ένα «διάλειμμα» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο μουσικός Ed Sheeran, η Britney Spears ο Justin Bieber κ.α. Σχόλια μίσους, πολύς χρόνος μπροστά από μια οθόνη και ναρκισσισμός είναι μερικοί από τους λόγους που τους οδήγησαν στην «ψηφιακή» αποτοξίνωση

Ωστόσο το ζήτημα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφορά και πολιτικούς. Συγκεκριμένα ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σταμάτησε να χρησιμοποιεί το Twitter το 2019, ενώ άλλοι πολιτικοί το χρησιμοποιούν καθημερινά ως φερέφωνο. Ο Χάμπεκ είχε γράψει στο blog του χαρακτηριστικά πως το Twitter δεν μοιάζει με κανένα άλλο ψηφιακό μέσο και σε κανένα άλλο μέσο δεν υπάρχει τόσο μίσος και κακία.

Μεταξύ των «κοινών θνητών» υπάρχει επίσης η επιθυμία για ένα ψηφιακό διάλειμμα... 
Το πανεπιστήμιο του Μπάαθ σε έρευνα που διεξήγαγε την άνοιξη διαπίστωσε πως ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας μείωσε το άγχος και βελτίωσε την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. (...) 

«Είναι σημαντικό να έχουμε λόγο για το πώς, τί, πότε και πόσο χρόνο αφιερώνουμε στα μέσα ενημέρωσης» αναφέρει η Κριστίν Λάνγκερ σύμβουλος για τα κοινωνικά δίκτυα της ιστοσελίδας «Schau Hin», ενός οδηγού χρήσης των media, μιλώντας στην DW. Οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή κάποιου εξαρτώνται πάντα από την προσωπικότητά του, σημειώνει η Λάνγκερ. Ενώ κάποιοι επωφελούνται, άλλοι αισθάνονται πίεση και φθόνο μπροστά στην «τέλεια» ζωή των υπολοίπων χρηστών. (...)

Πηγή: Deutsche Welle 


Δείτε και αυτά:
Κακά νέα για όσους είναι εθισμένοι στα πολλά νέα
Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάθονται πολλές ώρες στην τηλεόραση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου