31 Αυγούστου 2022

Μεγάλη αύξηση στην κερδοφορία της Motor Oil και των ΕΛΠΕ

Motor Oil: Σε επίπεδο εξαμήνου τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ελληνικά Πετρέλαια: Το εξάμηνο τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 633 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ πέρυσι.


Motor Oil: Μεγάλη αύξηση στην κερδοφορία της

Με σημαντική βελτίωση των μεγεθών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους για τον όμιλο της Motor Οil σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.

Συγκεκριμένα σε επίπεδο εξαμήνου τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 686 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ πέρυσι και ο κύκλος εργασιών σχεδόν διπλασιάστηκε ανερχόμενος σε 7,9 δισ. ευρώ (90%) εξαιτίας του συνδυασμού αύξησης των τιμών των προϊόντων και του όγκου πωλήσεων.

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση η άνοδος της κερδοφορίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνδυασμό της βελτίωσης των περιθωρίων και της ανόδου της κατανάλωσης καυσίμων τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά (αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα).

Σε επίπεδο τριμήνου τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 614 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 488 εκατ. ευρώ από 56 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε προσαρμοσμένη βάση τα λειτουργικά κέρδη τριμήνου ήταν 509 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΕΛΠΕ: Σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων

Σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων λόγω υψηλών περιθωρίων διύλισης, αύξησης των εξαγωγών και τουριστικής κίνησης, παρά το γεγονός ότι κατά την εν λόγω περίοδο η παραγωγή των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας μειώθηκε λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκων κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 535 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 79 εκατ. για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 367 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το εξάμηνο είναι 633 εκατ. ευρώ συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (έναντι 139 εκατ. ευρώ πέρυσι) και 371 εκατ. ευρώ συγκρίσιμα καθαρά κέρδη έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2021. Σημειώνεται ότι τα συγκρίσιμα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν την επίπτωση της διακύμανσης των διεθνών τιμών στην αξία των αποθεμάτων της εταιρείας.

Τα ΕΛΠΕ τονίζουν ότι η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου με επένδυση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος υλοποιείται με επιτυχία, καθώς μέσα στο β' τρίμηνο του 2022 ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του νέου, μεγαλύτερου μέχρι σήμερα εν λειτουργία στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη. «Ο αντίκτυπος της επένδυσης αυτής είναι ιδιαίτερα θετικός τόσο στα αποτελέσματα της εταιρείας, όσο και στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς υποκαθιστά εισαγωγές πολύ ακριβού φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούλιο 2022, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε ΑΠΕ αυξήθηκε περαιτέρω στα 340 MW μετά και από την εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW μεσοπρόθεσμα και μέχρι και άνω των 2 GW έως το 2030».

Παράλληλα αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για την έγκριση της αλλαγής επωνυμίας του ομίλου που αντιστοιχεί στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή. Η νέα ονομασία των ΕΛΠΕ που προτείνεται και αναμένεται να εγκριθεί από την γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 20 Σεπτεμβρίου είναι «HELLENiQ ENERGY».

Πηγή: Στοχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ανακοινώσεις των εταιρειών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου