6 Οκτωβρίου 2022

Στην Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην 82χρονη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό (
Annie Ernaux) απένειμε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το Νόμπελ δόθηκε στη συγγραφέα «για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», αναφέρει η ανακοίνωση.

The Nobel Prize@NobelPrize
BREAKING NEWS: The 2022 #NobelPrize in Literature is awarded to the French author Annie Ernaux “for the courage and clinical acuity with which she uncovers the roots, estrangements and collective restraints of personal memory.”

Μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, η Ερνό έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της στην πεζογραφία που προέρχεται από τα βιώματά της. Ξεχωρίζει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαρκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνεισφορά της στον χώρο των Γραμμάτων ενώ το 2019 υπήρξε υποψήφια και για το Man Booker International.

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας που διατηρούσε παντοπωλείο στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία, η Ερνό έγραψε για τις κοινωνικές τάξεις και πώς αγωνίστηκε για να υιοθετήσει τους κώδικες και τις συνήθειες της γαλλικής αστικής τάξης παραμένοντας ωστόσο πιστή στην εργατική καταγωγή της.

Από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τιτλο «Cleaned Out» το 1974, το γράψιμο της Ερνό συνέχισε να εξερευνά όχι μόνο τη δική της εμπειρία ζωής αλλά και των άλλων γενεώς: των γονιών της, των γυναικών στον στενό της κύκλο και άλλων ανώνυμων ανθρώπων που γνώρισε σε δημόσιο χώρο.

Τα βασικά θέματα από τα οποία χαρακτηρίζεται η δουλειά της εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες είναι: το σώμα και η σεξουαλικότητα, οι στενές σχέσεις, η κοινωνική ανισότητα και το ερώτημα πώς να γραφτούν αυτές οι εμπειρίες.

«Στο βιβλίο της L’occupation, η Ερνό ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα.

Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία. «Η Ανί Ερνό πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr. ΑΠΕ-ΜΠΕ,naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου