27 Οκτωβρίου 2022

Η COSCO στον Πειραιά και στο Αμβούργο

Ένας απολογισμός της διαχείρισης στο λιμάνι του Πειραιά από την COSCO στην Tagesschau: είναι "
μια ιστορία επιτυχίας"; Στο μικροσπιο της FAZ: Πoια είναι η εμπειρία της Ελλάδας με την COSCO; Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο έδωσε πράσινο φως για μια περιορισμένη συμμετοχή του κρατικού κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου. Από τρία δημοσιεύματα στην "Deutsche Welle":

Το παράδειγμα της διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO συνεχίζει να απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ με αφορμή την είσοδο της εταιρείας και στο λιμάνι του Αμβούργου, η οποία εγκρίθηκε χθες από τη γερμανική κυβέρνηση. 

Η COSCO στον Πειραιά, μια ιστορία επιτυχίας;

Στην ιστοσελίδα του το πρώτο δημόσιο κανάλι ARD δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Η COSCO στον Πειραιά, μια ιστορία επιτυχίας;» και λίγο παρακάτω διαβάζουμε: «Πριν από έξι χρόνια, η COSCO απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του λιμανιού του Πειραιά. Αν και ασκείται κριτική για τις συνθήκες εργασίας, το γεγονός ότι η Κίνα ελέγχει κρίσιμες υποδομές δεν ενοχλεί πλέον κανέναν στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «… θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η Κίνα ενδιαφέρθηκε για την Ελλάδα μόνο ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, λέει ο οικονομολόγος Γιενς Μπάστιαν, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα εδώ και σχεδόν 25 χρόνια. Η COSCO έκανε το πρώτο βήμα στο λιμάνι του Πειραιά το 2009. Εκείνη την εποχή, μίσθωσε έναν τερματικό σταθμό με κοντέινερ στο λιμάνι για περισσότερα από 30 χρόνια. Ήταν μια πρώτη ένδειξη ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για τις λιμενικές υποδομές στην Ελλάδα».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Εκείνη την εποχή η Κίνα δεν είχε μεγάλο ανταγωνισμό για τον Πειραιά. Το λιμάνι ήταν ελάχιστα ανεπτυγμένο και δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα φιλικό προς τους πελάτες. Εν τω μεταξύ, η COSCO αύξησε το μερίδιό της στο 67% και πολλά έχουν αλλάξει. "Σήμερα είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο, ανεπτυγμένο λιμάνι. Είναι το έβδομο μεγαλύτερο στην Ευρώπη", λέει ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν. …Ωστόσο υπάρχουν και αρνητικά. Πριν από ένα χρόνο, ένας λιμενεργάτης είχε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Εργαζόμενοι και συνδικάτα είχαν ήδη επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις εν μέρει επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την COSCO ότι δεν συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες και μολύνει το περιβάλλον».


FAZ: Πoια είναι η εμπειρία της Ελλάδας με την COSCO;

Από οικονομική άποψη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η απάντηση είναι απλή. Από τότε που ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος ανέλαβε τα ηνία στον Πειραιά, έχοντας πλέον στα χέρια του το 67%, «το λιμάνι γνώρισε λαμπρή άνθηση». Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα «Σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν, η COSCO δεν ήρθε στην Αθήνα υπό την πίεση των πιστωτών. Oι Κινέζοι μπήκαν στον Πειραιά -μετά από διαπραγματεύσεις χρόνων- επί της πρωθυπουργίας του συντηρητικού Κώστα Καραμανλή το 2009. Εκείνη την εποχή η επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν ήταν ακόμη θέμα στην Ευρωζώνη. Η είσοδος των Κινέζων ήταν μια συνειδητή απόφαση της Αθήνας. Μάλιστα, όλοι οι διάδοχοι του Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, προωθούσαν μια αύξηση της επιρροής των Κινέζων στο λιμάνι – θεωρώντας αδιαμφισβήτητη την οικονομική επιτυχία της».

Σύμφωνα με την FAZ, όταν έφτασε η COSCO στον Πειραιά, το λιμάνι καταλάμβανε την 20ή θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα εμπορευματικά λιμάνια της Ευρώπης, ενώ σήμερα βρίσκεται στην 4η θέση, μετά το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο. Καταλήγοντας ωστόσο το δημοσίευμα, σχολιάζει πως «όταν ο άνεμος είναι ούριος, οι κινεζικές επενδύσεις φαντάζουν δελεαστικές. Αλίμονο όμως τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που σημειωθεί καταιγίδα».

Το λιμάνι του Αμβούργου

«Ναι» στην περιορισμένη είσοδο της COSCO στο Αμβούργο

Το σχήμα συμμετοχής της COSCO 
στο λιμάνι του Αμβούργου ήταν λίγο-πολύ γνωστό τις τελευταίες ημέρες: αντί του αρχικώς προβλεπόμενου μεριδίου που θα ανερχόταν 35%, τελικά επετράπη στον κινεζικό κολοσσό, που δραστηριοποιείται χρόνια και στο λιμάνι Πειραιά, να λάβει χαμηλότερο μετοχικό μερίδιο της τάξης 24,9% στον όμιλο γερμανικό όμιλο διαχείρισης λιμένων HHLA. Αυτό το ποσοστό συμμετοχής μάλιστα δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί μελλοντικά χωρίς επαναδιαπραγμάτευση. Επίσης η COSCO δεν θα διαθέτει δικαίωμα βέτο για αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα ή επιλογής προσωπικού.

Σοβαρές αντιδράσεις και επιφυλάξεις: Πάντως η όλη συμφωνία για την εισχώρηση της COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου, που συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας, προκάλεσε τριγμούς εντός τις συγκυβέρνησης, με τον Πράσινο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προειδοποιεί για τον «κίνδυνο νέων εξαρτήσεων».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους η συμφωνία με την COSCO, ακόμη κι αν προβλέπεται περιορισμένη συμμετοχή της στο λιμάνι του Αμβούργου, είναι «λάθος». Και ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε χθες βράδυ μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ARD για το ενδεχόμενο «μεγάλης εξάρτησης από την Κίνα». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς έθεσε το ερώτημα κατά πόσο, εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία και δεδομένων της σκιώδους σχέσης Ρωσίας-Κίνα, είναι ορθό να δίνεται πρόσβαση σε τόσο κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας σε μια τέτοια χώρα.

Επικριτικός απέναντι στη συμφωνία εμφανίζεται όμως και ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW): «Η νυν γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει λάθη των προκατόχων της με το να προτάσσει μικροοικονομικά συμφέροντα μπροστά στην μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή Deutsche Welle και ειδικότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου