17 Οκτωβρίου 2022

Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη

Το κτίριο του μουσείου τέχνης Guggenheim (Γκούγκενχαϊμ) στη Νέα Υόρκη, ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα, με τους ασυνήθιστους όγκους που δημιουργεί η οργανική αρχιτεκτονική,
 σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό Frank Lloyd Wright (Φρανκ Λόιντ Ράιτ), ενώ το 2019 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Είναι το πιο γνωστό παράδειγμα οργανικής αρχιτεκτονικής στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα στιλ του οποίου η εικόνα δημιουργεί συνδέσεις με το φυσικό περιβάλλον όχι γιατί μιμείται φυσικές οργανικές μορφές, αλλά επειδή ο σχεδιασμός του εμπεριέχει, εμπνέεται και μετασχηματίζει στα κτίρια μηχανισμούς που διέπουν τις φυσικές διεργασίες.

Στο εσωτερικό του οι σπειροειδείς ράμπες διαμορφώνουν, καθώς ξεδιπλώνονται, το εξαώροφο οικοδόμημα αφήνοντας στη μέση ένα αίθριο, πλάτους 28 μέτρων, που καλύπτεται από έναν γυάλινο θόλο και λούζει με φυσικό φως όλες τις αίθουσες. Η ρευστή, δυναμική, γλυπτική μορφή του πυροδότησε τον διάλογο ανάμεσα στην τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον δημόσιο χώρο.


Μουσείο Γκούγκενχαϊμ

Το Μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ ή απλά Μουσείο Γκούγκενχαϊμ Νέας Υόρκης (Solomon R. Guggenheim) είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στη περιοχή Άπερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης. Η μόνιμη συλλογή του περιέχει έργα διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ιμπρεσιονισμού, του Μεταϊμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας τέχνης, ενώ φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις κατά τη διάρκειας της χρονιάς. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά στο κτήριο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης το 1959 και πήρε το όνομά του από τον Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, Αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης.

Εσωτερικό του Μουσείου

Ιστορία του μουσείου

Ο 
Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης το 1929 με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος Χίλα Ρέμπαϊ, ενώ το 1937 ίδρυσε το Ίδρυμα Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ και άρχισε να εκθέτει τα έργα που αγόραζε στο διαμέρισμά του. Κατά τα πρώτα χρόνια, άρχισε να εκθέτει έργα της Αφηρημένης τέχνης και συγκεκριμμένα έργα καλλιτεχνών όπως Βασίλι Καντίνσκι και Πιέ Μοντριάν. Στη συνέχεια, άρχισαν να εκτίθενται έργα των Μαρκ Σαγκάλ, Αμεντέο Μοντιλιάνι και Πάμπλο Πικάσο. 

Η συλλογή του μουσείου άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ να σχεδιάσει το νέο κτήριο του μουσείου. Το νέο κτήριο του μουσείου άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου 1959, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γκούγκενχαϊμ και έξι μήνες μετά τον θάνατο του Ράιτ. Το κτήριο του μουσείο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ου αιώνα. Κατά την τριετία 2005-2008 πραγματοποιήθηκαν έργα συντήρησης στο εξωτερικό του μουσείου.

Πηγές: Πληροφορίες και φωτογραφίες από kathimerini.grel.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου