23 Οκτωβρίου 2022

Θεατρική παράσταση στα Αρχαία Ελληνικά στο Cambridge

Βρέθηκε την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge μας λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε μια παράσταση των φοιτητών στα Αρχαία Ελληνικά. Και μας ενημερώνει ότι το Cambridge έχει ως παράδοση, που κρατά πάνω από έναν αιώνα, κάθε τρία χρόνια, οι φοιτητές των Classics να ανεβάζουν μία Τραγωδία και ένα Σατυρικό Δράμα στα Αρχαία Ελληνικά. Φέτος ανέβασαν τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδου. Όμως εκφράζει τη λύπη του που κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. «Μία τέτοια παράσταση θα ήταν ακόμη αδύνατον να την παρακολουθήσει κάποιος στην Ελλάδα από τους δικούς μας φοιτητές». Είναι πράγματι θλιβερό...

Ακολουθούν ορισμένες από τις σχετικές αναρτήσεις του στο Twitter, καθώς και κάποιες από τις φωτογραφίες που τις συνοδεύουν:

Άδωνις Γεωργιάδης @AdonisGeorgiadi
Βρεθήκαμε με την @ManolidouE χθες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (παρακαλώ όχι τα συνήθη φτηνά σχόλια πώς πήγα, αν πλήρωσε το Κράτος κλπ. Όχι! Πήγαμε ιδιωτικά πληρώσαμε εμείς). Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να γνωρίσουμε από κοντά ορισμένους καθηγητές που κρατούν ακόμη αναμμένη την φλόγα των Κλασικών Σπουδών στο ΗΒ αλλά και Διεθνώς. 

Μας τίμησαν με αυτή την πρόσκληση και το βράδυ μας φιλοξένησαν μέσα σε αυτό το υπέροχο Πανεπιστήμιο. Το πιο εκπληκτικό όμως είναι ότι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε την θεατρική τους παράσταση στα Αρχαία Ελληνικά.


Βλέπετε το Cambridge έχει ως παράδοση του, που κρατά πάνω από έναν αιώνα, κάθε τρία χρόνια, οι φοιτητές των Classics να ανεβάζουν μία Τραγωδία και ένα Σατυρικό Δράμα στα Αρχαία Ελληνικά. Φέτος ανέβασαν τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδου.



Το θέατρο κατάμεστο, με δυσκολία βρήκαμε εισιτήρια. Ο Ελληνικός Πολιτισμός και οι Αξίες του ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα παραμένει ζωντανός. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις προφανώς μεγάλες, αλλά η Δύναμη αυτών των Ιδεών είναι τέτοια που θα υπάρχουν, όσο υπάρχει ο Άνθρωπος.



Δεν μπορώ να μην πω όμως την λύπη μου που μία τέτοια παράσταση θα ήταν ακόμη αδύνατον να την παρακολουθήσει κάποιος στην Ελλάδα από τους δικούς μας φοιτητές. Σ’ εμάς θα τα κορόιδευαν ως γραφικά ή ως εθνικιστικά. Όμως στο Cambridge φαίνονται απολύτως φυσιολογικά και απαραίτητα.

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου