22 Οκτωβρίου 2022

Μακρόν: Οι ΗΠΑ κερδοσκοπούν στο φυσικό αέριο σε βάρος της Ευρώπης

Με τις αντοχές των Ευρωπαίων ηγετών να φθάνουν στα όριά τους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «μίλησε έξω από τα δόντια», εξαπολύοντας πυρά κατά της Ουάσιγκτον για τις υπέρογκες τιμές που πληρώνει η Ευρώπη για την προμήθεια του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Για δύο μετρα και δύο σταθμά κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά την εμπορική και ενεργειακή τους πολιτική τους, την ώρα που η δυσαρέσκεια στην Ευρώπη αυξάνεται για το βαρύ οικονομικό τίμημα που πληρώνει η ήπειρος λόγω του πολεμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν, λάβρος, σε συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε την Ουάσινγκτον πως ενώ χρεώνει χαμηλα την ενέργεια στο εσωτερικό της «πουλά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ».

«Η αμερικανική οικονομία φυσικά και κάνει τις επιλογές της, με ζητούμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστικές, πράγμα που σέβομαι, όμως δημιουργούνται τεράστιες διαφορές με τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό και τις τιμές ρεκόρ που πωλείται το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, είπε ο Μακρόν, ότι «η κρατική στήριξη στις ΗΠΑ φτάνει ως και 80% σε κάποιους τομείς, κάτι που εδώ (στην Ευρώπη) απαγορεύεται. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Αυτή η τακτική καταστρατηγεί τους κανόνες του υπερατλαντικού εμπορίου» πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τον αμερικανικό «νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», ο οποίος μεταξύ αλλων, στην προσπάθεια της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, προωθεί μέσω επιδοτήσεων τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «υπερκέρδη» επωφελούμενοι από το «εισόδημα που φέρνει ο πόλεμος».

Επίσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ επέκρινε τις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από αυτές που το πουλάει» στο εσωτερικό.

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ είναι ο πλέον ωφελημένος από την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε., με τον Μακρόν να αναφέρει ότι έχει ήδη συζητήσει με «φιλικό τρόπο» το ζήτημα αυτό με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πηγή: Πληροφορίες από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου