21 Οκτωβρίου 2022

Ζητείται παρέμβαση του ΕΣΡ για την προστασία της 12χρονης στον Κολωνό

Το τελευταίο διάστημα, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλοι πολίτες γίνονται κοινωνοί μιας ακραίας κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών. Και η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αδρανεί.


Την παρέμβαση του ΕΣΡ, 
προκειμένου να διασφαλίσει όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας της 12χρονης που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στον Κολωνό, ζήτησε χθες με επιστολή του ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης. Στην επιστολή του, αναφέρεται στην έκταση που έχει προσλάβει το θέμα και τονίζει ότι ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ίδιας από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αλλά και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων.

Την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το ζήτημα της υπόθεσης της αναμετάδοσης της υπόθεσης της 12χρονης στον Κολωνό ζήτησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως τονίζει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, το τελευταίο διάστημα όλοι πολίτες γίνονται κοινωνοί μιας ακραίας κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τίθεται ζήτημα ηθικό αλλά και παραβίασης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την προστασία της νεότητας με βάση το Σύνταγμα, τη νομοθεσία και ευρωπαϊκή οδηγία, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τηλεοπτικό έγκλημα και η νοσηρή αδράνεια των αρχών

"Η υπόθεση του Κολωνού έχει γίνει απλώς μία παράμετρος της τηλεθέασης για τις πρωινές ζώνες των καναλιών. Και δυστυχώς, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι παρακολουθούν απαθώς, βυθισμένοι και αυτοί στον λήθαργο της γενικότερης σαπίλας" γράφει ο Άγγελος Κωβαίος στο Protagon.gr και μεταξύ άλλων προσθέτει:

(...) Πέραν των πολιτικών αθλιοτήτων και της εκδήλωσής τους από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (ΣΥΡΙΖΑ και παραφυάδες), για μία ακόμη φορά, ο ρόλος της δημοσιογραφίας, κυρίως της τηλεοπτικής αλλά όχι μόνο αυτής, αποδεικνύεται διαβρωτικός και αντίστοιχος της σαπίλας που αναδύεται από τα περιστατικά. Στην καλύτερη περίπτωση, οι διαχειριστές της όποιας μορφής πληροφορίας γύρω από το διαρκές έγκλημα του Κολωνού, εμφανίζονται κατά μείζονα λόγο αμήχανοι, αδιάβαστοι και ανεπίγνωστοι. Οχι όλοι, αλλά όχι και λίγοι. 

Τα έγγραφα της δικογραφίας έχουν πάλι γίνει φέιγ βολάν και ορισμένοι δικαστικοί «ρεπόρτερ» απαγγέλλουν είτε απαθώς είτε με προσποιητή αποστροφή, τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και των όσων υπέστη το άτυχο κορίτσι (τα ίδια είχαν συμβεί και με τις υποθέσεις της ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά και της δολοφονίας των τριών παιδιών στην Πάτρα). Οι αρχισυνταξίες και οι όποιοι φορείς ευθύνης κάποιων καναλιών έχουν εντάξει τη ρουμπρίκα «Κολωνός» στην πρωινή ζώνη και υπό αυτήν την έννοια, η υπόθεση έχει γίνει απλώς μία ακόμη παράμετρος τηλεθέασης. Αντίστοιχα συμβαίνουν και σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες. 

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και σωματεία εξέδωσαν κάποια στιγμή κάτι ανακοινώσεις και έκτοτε παρακολουθούν τους συναδέλφους πάσης φύσεως να μεγαλουργούν. Κατά τα άλλα, ασχολούνται με τους τάχα απεργοσπάστες δημοσιογράφους, στους οποίους επιβάλλουν ποινές διαγραφής με ευκολία και ελαφρότητα. Το κακό δεν σταματά όμως εκεί. Φανερώνεται και στη θλιβερή αδράνεια της καθ’ ύλην αρμόδιας αρχής, του ΕΣΡ. Ποια είναι η παρέμβασή του εν προκειμένω και πώς μπορεί να σταματήσει αυτό το τηλεοπτικό όργιο; Γιατί δεν το κάνει; (...)

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ, protagon.gr
Το σκίτσο στην αρχή είναι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου