13 Οκτωβρίου 2022

Συρία: Τεράστιο ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε στην Αλ Ραστάν

Το ψηφιδωτό απεικονίζει μια «σπάνια σκηνή» στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας»

Οι συριακές αρχές αποκάλυψαν ένα ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα «από τα πιο σπάνια» και «πιο πλήρη» που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.

Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν, στην επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας. Η Αλ Ραστάν είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα.

Το ψηφιδωτό εικονίζει μια «σπάνια σκηνή» στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, ο διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων.


وزارة الإعلام السورية @moi_syria1
اكتشاف أثري نادر تم العثور عليه بمدينة الرستن في محافظة حمص وهو عبارة عن لوحة فسيفساء من العصر الروماني لا يوجد لها مثيل في العالم وفق معلومات المديرية العامة للآثار والمتاحف.

Μια σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη βρέθηκε στην πόλη Ραστάν της επαρχίας Χομς Πρόκειται για ένα ψηφιδωτό πάνελ ρωμαϊκής εποχής που δεν έχει ανάλογο στον κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων.
(Μεταφράστηκε από τα Αραβικά από την Google)

«Δεν διαθέτουμε κανένα παρόμοιο ψηφιδωτό», πρόσθεσε ο Σάαντ, σημειώνοντας ότι αν και το έργο αυτό «δεν είναι το αρχαιότερο» στη Συρία, είναι όμως «το πληρέστερο και το σπανιότερο». «Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 6», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα τμήματα που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως.


Πρόκειται για το ένατο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Συρία, μια χώρα-χωνευτήρι πολλών πολιτισμών ανά τις χιλιετίες, από τους Χαναναίους μέχρι τους Ομεϋάδες και ενδιάμεσα τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, διαθέτει άφθονους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ορισμένοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε το 2011. Στην πόλη Χομς, η Εκκλησία Ουμ αλ Ζινάρ κάηκε και το τέμενος Χαλίντ Ιμπν αλ Ουάλιντ υπέστη ζημιές ενώ από τη Ραστάν κλάπηκαν ψηφιδωτά.

Πηγές: 
protothema.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Syria 360

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου