11 Αυγούστου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κίνδυνοι κατά την κολύμβηση

Αν και «ναυτικός λαός», οι Ελληνες δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι ενώ αγνοούν τους βασικούς κανόνες για μια ασφαλή κολύμβηση. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν προηγείται επαρκής εκπαίδευση στα θαλάσσια σπορ σε όσους ασχολούνται με αυτά. Αποτέλεσμα περισσότερα από 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Μια ενημέρωση και κάποιες συμβουλές για τους "κινδύνους κατά την κολύμβηση, τα αθλήματα στο νερό και την επαφή με την άμμο" από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη συνέχεια:
 

Κίνδυνοι κατά την κολύμβηση, τα αθλήματα στο νερό και την επαφή με άμμο 

Απόσπασμα από το "Εγχειρίδιο Ταξιδιωτικής Ιατρικής για Επαγγελματίες Υγείας" του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ):

Οι κυριότεροι κίνδυνοι από την κολύμβηση και τα αθλήματα στο νερό είναι οι εξής: 


α) Φυσικοί κίνδυνοι 
➥ Τραυματισμός από ατύχημα και πνιγμός 
➥ Επίθεση από καρχαρίες ή κροκόδειλους 

β) Κίνδυνοι από λοιμώξεις 
➥ Κατάποση ή εισπνοή ή επαφή με παθογόνα βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς. 
➥ Οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς που είτε υπάρχουν φυσιολογικά στο νερό, είτε μεταδίδονται από ανθρώπους ή ζώα που χρησιμοποιούν το νερό, είτε ανευρίσκονται στο νερό λόγω μόλυνσής του με κόπρανα. 
Οι πιο συχνά απαντώμενες λοιμώξεις είναι: 
α) Σχιστοσωμίαση και λεπτοσπείρωση, μετά από δραστηριότητες σε νερό (πλην του θαλάσσιου), που μπορεί να είναι μολυσμένο στις περιοχές που ενδημούν τα ανωτέρω νοσήματα. 
β) Διάρροια, γαστρεντερίτιδα και φαρυγγίτιδα, μετά από κολύμβηση σε πισίνες και δραστηριότητες σε spa, που δεν έχουν επαρκώς απολυμανθεί. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τα παράσιτα Giardia lamblia και Cryptosporidium καθώς και για τους ιούς της Ηπατίτιδας Α και Norwalk που είναι μετρίως έως και ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα χλωριούχα απολυμαντικά. 
γ) Λοιμώξεις από Legionella (λοιμώξεις του αναπνευστικού) και Pseudomonas aeruginosa (εξωτερική ωτίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού, επιμόλυνση τραυμάτων και κερατίτιδα) μετά από δραστηριότητες σε spa και whirlpool. 
δ) Αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μετά από κολύμβηση σε θερμό νερό λιμνών ή ποταμών, σε περιοχές με θερμό νερό (θερμική μόλυνση) λόγω συνύπαρξης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς και σε περιοχές θερμών πηγών. 
ε) Λοιμώξεις από τους ιούς, που προκαλούν τη μολυσματική τέρμινθα και τις μυρμηκίες, καθώς και μυκητιάσεις δέρματος και ονύχων μετά από άμεση επαφή με άλλα άτομα ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, που βρίσκονται δίπλα σε πισίνες και spa. 
➥ Μετάδοση λοιμώξεων από δήγματα εντόμων που είναι φορείς λοιμωδών νοσημάτων και συγκεντρώνονται στις περιοχές που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. 
➥ Μετάδοση λοιμώξεων (κυρίως μυκητιάσεων-παρασιτώσεων σε τροπικές χώρες) κατά την επαφή του γυμνού δέρματος με άμμο ή κατά την επαφή των ματιών με άμμο μέσω του αέρα. 
➥ Μετάδοση λοιμώξεων έμμεσα μέσω επαφής του γυμνού δέρματος με πετσέτες που έχουν μολυνθεί από παράσιτα (π.χ. τροπική μύιση) κατά την επαφή τους με την άμμο ή το χώμα.

Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι και Μέτρα Προφύλαξης

γ) Κίνδυνοι από χημικά, τοξίνες και δηλητήρια 

➥ Κατάποση ή εισπνοή ή επαφή με νερό που έχει χημική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοκηλίδων. 
➥ Δήγματα ή απλή επαφή με δηλητηριώδεις θαλάσσιους οργανισμούς. Οι τροπικές θάλασσες, και ιδιαίτερα ο Δυτικός Ειρηνικός, θεωρούνται πιο επικίνδυνες από τις εύκρατες. Στις περιοχές αυτές απαντώνται κάποια είδη τσούχτρας, θαλάσσιας ανεμώνας, κοραλλιών, ψαριών που φέρουν δηλητηριώδη αγκάθια, σπόγγων, μαλακίων (χταποδιών και οστράκων) , θαλάσσιων φιδιών, αστεριών, αχινών και "sea cucumber" (τα οποία ανήκουν στα εχινόδερμα) που μπορεί να προκαλέσουν τοπικές ή και σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις. ➥ Κατάποση ή επαφή με τοξινογόνο πλαγκτόν.

Προληπτικά μέτρα έναντι των κινδύνων κατά την κολύμβηση, τα αθλήματα στο νερό και την επαφή με άμμο 


Για την αποφυγή των προαναφερόμενων κινδύνων κατά την κολύμβηση, την ενασχόληση με αθλήματα στο νερό και την επαφή με άμμο οι ταξιδιώτες μπορούν να ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές:
Γενικά
• Αποφυγή κολύμβησης σε πιθανώς μολυσμένα νερά
• Χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (σωσίβια) σε άγνωστες θάλασσες
• Χρήση υποδημάτων κατά τη βάδιση στις όχθες λιμνών, ποταμών και στο υγρό έδαφος
• Στενή παρακολούθηση των μικρών παιδιών που βρίσκονται πλησίον του νερού 


Οι ταξιδιώτες θα πρέπει: 
➥ Να αποφεύγουν τη κολύμβηση σε παραλίες, όπου είναι πιθανό να υπάρχει μόλυνση από λύματα ή κόπρανα ζώων. 
➥ Να αποφεύγουν την κατάποση νερού κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής ακόμη και αν πρόκειται για επαρκώς χλωριωμένο νερό. 
➥ Να απέχουν από την κολύμβηση κατά τη διάρκεια διαρροϊκού συνδρόμου, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του νερού. 
➥ Να αποφεύγουν τη βάδισης ή τη κολύμβηση με ανοικτά τραύματα ή εκδορές, που μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο παθογόνων μικροβίων στον οργανισμό. 
➥ Να αποφεύγουν τη βάδιση με γυμνά πόδια ή τη κολύμβηση σε αρδευτικά κανάλια, ποταμούς, λίμνες, βάλτους, σε περιοχές όπου η σχιστοσωμίαση είναι ενδημική ή εκεί όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από ούρα ζώων μολυσμένων με Leptospira είναι μεγάλος.
➥ Να χρησιμοποιούν υποδήματα κατά τη βάδιση στις όχθες λιμνών, ποταμών και στο υγρό έδαφος. 

➥ Να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις τοπικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όσον αφορά τους θαλάσσιους οργανισμούς. 
➥ Να αποφεύγουν την επαφή με τσούχτρες ζωντανές στο νερό ή νεκρές στην παραλία, καθώς και με όλους τους άλλους επικίνδυνους θαλάσσιους οργανισμούς. 
➥ Να αποφεύγουν τους περιπάτους, τη κολύμβηση ή τη βάδιση μέσα στο νερό σε περιοχές που υπάρχουν κροκόδειλοι.

Οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει: 

➥ Να αφήνουν τις πετσέτες να στεγνώσουν έξω ή πάνω στο χώμα (στις τροπικές χώρες) 
➥ Να περπατάνε ξυπόλυτοι στην άμμο. 
➥ Να αφήνουν την πετσέτα τους απευθείας πάνω στην άμμο. 

Πηγή: keelpno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου