17 Αυγούστου 2021

Κραυγή γυναικών στο Αφγανιστάν: Θα σβήσουμε αργά, μέσα στην Ιστορία

«Γεννημένοι» από το κίνημα των μουτζαχεντίν που πολέμησαν τους Σοβιετικούς όταν αυτοί εισέβαλαν στη χώρα το 1979, οι Ταλιμπάν ιδρύθηκαν επισήμως το 1994 από τον Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, έναν τοπικό ιμάμη της Κανταχάρ.

Αυτός περιστοιχίστηκε από μία μικρή ομάδα μαθητών θρησκευτικών σχολείων, οργισμένων με το πλιάτσικο μεταξύ των πολέμαρχων στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε τη Σοβιετική απόσυρση, το 1989. Στα επόμενα δύο χρόνια η επιρροή τους αυξήθηκε ραγδαία.

Έως το 1998, στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησής τους η οποία έληξε με την επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ς Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν είχαν εφαρμόσει μία δική τους εκδοχή της Σαρίας με πολλά στοιχεία από τις φυλετικές παραδόσεις των Παστούν, της μεγαλύτερης εθνολογικής ομάδας της χώρας.

H Shamsia Hassani είναι καλλιτέχνις γκράφιτι ,στο Αφγανιστάν....είναι επίσης λέκτορας καλών τεχνών και αναπληρώτρια καθηγήτρια σχεδίασης και σχεδίου ανατομίας στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ

Οι γυναίκες εκτοπίστηκαν από τη δημόσια ζωή, εργασία και σπουδές τούς απαγορεύθηκαν και ο βίος τους περιορίστηκε στο σπίτι. Έξω μπορούσαν να βγαίνουν μόνο συνοδεία ανδρός.

Οι δημόσιες εκτελέσεις και τα μαστιγώματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, δυτικά βιβλία και δυτικός κινηματογράφος απαγορεύθηκαν και κάθε δυτικό έργο ή τεχνούργημα πολιτισμού θεωρείτο βλάσφημο και καταστρεφόταν.

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη την ημέρα που έπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν το 2001 στην Καμπούλ. Nεαρή γυναίκα πέταξε τη μπούργκα

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η δεύτερη θητεία των Ταλιμπάν –των «φοιτητών», όπως είναι η κυριολεκτική ερμηνεία του ονόματός τους, έχουν τη διάθεση να είναι πιο μετριοπαθείς σε σχέση με την περίοδο 1996 – 2001.

Τα πρώτα δείγματα γραφής όμως είναι απογοητευτικά: Αμέσως μετά την σαρωτική κατάκτηση της χώρας συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι λίγα έχουν αλλάξει:

Από τις εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι γυναίκες έχουν ήδη εξαφανιστεί, φύλακες φέρεται να έχουν ήδη πιάσει πόστα έξω από σπίτια σημαντικών γυναικών αλλά και πολιτικών ενώ υπάρχουν και αναφορές για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων.

«Θα πεθάνουμε αργά, μέσα στην Ιστορία»

Την ίδια στιγμή ένα σπαρακτικό βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, μίας μικρής Αφγανής που, κλαίγοντας, περιγράφει με φόβο το μέλλον της χώρας της, έχει ήδη συγκεντρώσει εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο.

«Δεν έχουμε καμία σημασία επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν», λέει το μικρό κορίτσι στο διάρκειας 45 δευτερολέπτων βίντεο. «Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην Ιστορία».

Masih Alinejad @AlinejadMasih
·13 Αυγ
"We don't count because we're from Afghanistan. We'll die slowly in history" Tears of a hopeless Afghan girl whose future is getting shattered as the Taliban advance in the country. My heart breaks for women of Afghanistan. The world has failed them. History will write this.

Το βίντεο (δείτε το στο: 
https://twitter.com/i/status/1426195246694780930 δημοσιοποίησε στο Twitter η ακτιβίστρια Μασί Αλινετζάντ (Masih Alinejad).

Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών: «Με έκανε να γελάσω»

Η 
παγκόσμια ανησυχία για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση μαχητή Ταλιμπάν, ο οποίος ξέσπασε σε γέλια όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε on camera, αν στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής γυναίκες.

David Patrikarakos @dpatrikarakos
Taliban collapses with laughter as journalist asks if they would be willing to accept democratic governance that voted in female politicians - and then tells camera to stop filming. “It made me laugh” he says.


Το στέλεχος των Ταλιμπάν τόνισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα βασίζονται στη Σαρία, ενώ όταν ερωτήθηκε για τον αν θα μπορούν να ψηφίζουν και να εκλέγονται… γέλασε. Μαζί του γέλασαν και οι άλλοι δύο μαχητές Ταλιμπάν που βρίσκονταν στο πλευρό του. Ζήτησε μάλιστα από τον εικονολήπτη να σταματήσει να μαγνητοσκοπεί.


Πηγές: kathimerini.gr , twitter.com
Σχετικές αναρτήσεις:
Στον έλεγχο των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν
Η πτώση της Καμπούλ ξυπνά τον εφιάλτη της Σαϊγκόν

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου