26 Δεκεμβρίου 2013

120 χρόνια από τη γέννηση του Μάο Τσε Τουνγκ

Σαν σήμερα, 120 χρόνια πριν (στις 26 Δεκεμβρίου 1893), γεννήθηκε ο Μάο Τσετούνγκ, ο μεγάλος ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ο ιδρυτής (το 1949) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ένας σημαντικός πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης του 20ού αιώνα, αλλά συγχρόνως και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Έτσι σήμερα η Λαϊκή Κίνα γιορτάζει με "σεμνότητα και αυτοσυγκράτηση", όπως ζήτησαν "οι αρχές" της μεγάλης αυτής χώρας, τα 120 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της.

Αν και το ΚΚ της Κίνας έχει παραδεχθεί ότι ο κινέζος ηγέτης, που πέθανε το 1976, έχει κάνει λάθη, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση για τον θάνατο των εκατομμυρίων ανθρώπων από το λιμό που προκλήθηκε από το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» (1958-1961), ούτε επίσης για τα εκατομμύρια θανάτους και διώξεις κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976).


Πάντως από πρόσφατη δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 85% των Κινέζων πιστεύει πως οι αρετές του Μάο ήταν περισσότερες από τα λάθη του.

Σύμφωνα με όμως με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Global Times, εφημερίδα του ΚΚ της Κίνας, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ότι οι αρετές του Μάο ξεπερνούν τα λάθη του;», το 78,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί, το 6,8% ότι συμφωνεί απολύτως και μόνο το 11,7% ότι διαφωνεί.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων εκτίμησε επίσης ότι η μεγαλύτερη αρετή του Μάο ήταν ότι «ίδρυσε ένα ανεξάρτητο κράτος χάρη στην επανάσταση».

Μεταξύ των ερωτηθέντων οι νέοι και οι πιο μορφωμένοι Κινέζοι φαίνονται πιο επικριτικοί απέναντι στον Μάο, σύμφωνα με την Global Times. Η νοσταλγία για την περίοδο διακυβέρνησης του Μάο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, εκτιμά η εφημερίδα.


Πηγές: http://el.wikipedia.org και http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου