17 Δεκεμβρίου 2013

Προβόπουλος: "Η πολιτική αβεβαιότητα υπονομεύει την ανάπτυξη"

Ετος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 0,5% προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, ότι θα είναι το 2014.

Ωστόσο, στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την Νομισματική Πολιτική, προειδοποιεί ότι οι θετικές προοπτικές και η πορεία της οικονομίας στο μέλλον «υπόκεινται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες» με σημαντικότερο κίνδυνο την πολιτική αβεβαιότητα και υποστηρίζει πως «η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη».

Παράλληλα, ζητεί να ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να καλυφθεί η απόσταση που απομένει για να εμπεδωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» αναφέρει ο κ. Προβόπουλος.

Κατά την ΤτΕ το σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι «βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, «η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και το 2014. Αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, στη σταθεροποίηση αρχικά και μετέπειτα στη σταδιακή αποκλιμάκωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Εξάλλου, η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και γενικότερα να διευκολύνει τη βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή».

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. «Αν υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνονται οι δυνατότητες να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια» υποστηρίζει η ΤτΕ.

Επίσης, θα πρέπει ταυτόχρονα να ενταθεί και η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. «Επιβάλλεται τώρα ένταση των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του δημόσιου τομέα» εκτιμά η ΤτΕ

Πέραν αυτών, κατά την ΤτΕ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2013 και να τονωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, γεγονός που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πάντως, η οκ Προβόπουλος επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρηματικές επενδύσεις που εστιάζονται σε εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους.

Για το τραπεζικό σύστημα, η ΤτΕ αναφέρει ότι το επόμενο κρίσιμο βήμα για το τραπεζικό σύστημα είναι ο σχεδιασμός ενός μακροχρόνια βιώσιμου επιχειρηματικού υποδείγματος.

_____________
Πηγή: www.kathimerini.gr 17.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου