23 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σχεδιαστής του διάσημου AK - 47

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο σχεδιαστής του πιο δημοφιλούς όπλου στον κόσμο, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 94 ετών, την πόλη Ιζέφσκ στα Ουράλια

Μικρός ονειρευόταν να γίνει ποιητής. Όμως σαν έφηβος, στη Σιβηρία όπου έμενε, χρησιμοποιούσε συχνά το όπλο του πατέρα του. Αργότερα, πολεμώντας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καλάσνικοφ είδε τα μειονεκτήματα των όπλων που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες εκείνη την εποχή και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για τον σοβιετικό στρατό. 

Και κατασκεύασε το Καλάσνικοφ ή ΑΚ-47 όπως αποκαλείται διεθνώς, από τα αρχικά του "Αβτομάτ Καλασνικόβα" που σημαίνει "Αυτόματο του Καλάσνικοφ" και τον αριθμό 47 επειδή άρχισε να κατασκευάζεται το 1947. 

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του ΑΚ-47 είναι το απλό του σχέδιο, το μικρό μέγεθος και ότι μπορεί να παραχθεί εύκολα και φθηνά. Επί δεκαετίες παραμένει το υπ' αριθμόν ένα όπλο που διακινείται νόμιμα ή λαθραία σε κυβερνήσεις, αντάρτες, εγκληματίες και άλλους. 

Η γελοιογραφία είναι του Αντρέα Πετρουλάκη από την "Καθημερινή" 

Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα 500 εκατ. όπλα που κυκλοφορούν παγκοσμίως τα 100 εκατ. είναι Καλάσνικοφ, αν και ο ακριβής αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω της μαζικής αντιγραφής του ΑΚ-47.

Παρά το γεγονός ότι τιμήθηκε από το ρωσικό κράτος, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ δεν πλούτισε από το όπλο που κατασκεύασε. Κάποτε δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε σxεδιάσει μια μηχανή του γκαζόν!
______________________
Πηγές: www.tovima.gr και www.tanea.gr 23.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου