18 Δεκεμβρίου 2013

Saxo Bank: 10 ακραίες προβλέψεις για το 2014

Τις «Ακραίες Προβλέψεις» της για το 2014 παρουσίασε η Saxo Bank, επισημαίνοντας ότι βασίζεται «σε μία σειρά εφικτών, αλλά με λίγες πιθανότητες, εξελίξεων στις αγορές και πολιτικών γεγονότων», που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλαγή.
 
Στις ακραίες αυτές προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στη "Ναυτεμπορική", όσον αφορά την Ευρώπη, περιλαμβάνονται: η επιβολή φόρου περιουσίας στην Ε.Ε., η νέα αναταραχή όταν η αντιευρωπαϊκή συμμαχία μεταξύ κρατών-μελών θα καταστεί η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  η πιθανότητα  να καταγράψει ύφεση η Γερμανία, καθώς και η κατάρρευση στο γαλλικό χρηματιστήριο. Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η διαγραφή του κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου Brent, καθώς και ο αποπληθωρισμός στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τον Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγο της Saxo Bank, στόχος δεν είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις να χαρακτηριστούν απαισιόδοξες. «Πρόκειται για κρίσιμα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλαγή – ελπίζουμε προς το καλύτερο» δήλωσε σχετικά.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, όλες οι αλλαγές, καλές ή κακές, πραγματοποιούνται ύστερα από περιόδους κρίσεων και την αποτυχία του παλιού τρόπου αντιμετώπισης των πραγμάτων πρόσθεσε. «Στην παρούσα κατάσταση, η αντιμετώπιση του παγκόσμιου πλούτου και της διανομής του εισοδήματος παραμένει εξαιρετικά μονόπλευρη, το οποίο σημαίνει ότι οι σημαντικές αλλαγές είναι πιο πιθανές από ποτέ, κυρίως λόγω της ύπαρξης μη βιώσιμων ανισορροπιών» ανέφερε ο κ Jakobsen, προσθέτοντας ότι το 2014 θα μπορούσε και πρέπει να είναι η χρονιά που η εντολή για αλλαγή καθίσταται όχι μόνο απαραίτητη αλλά και εφαρμόσιμη.

Ακολουθούν αναλυτικότερα οι «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2014 (από τη 
"Ναυτεμπορική"):

Ο φόρος περιουσίας στην Ε.Ε. προαναγγέλλει την επιστροφή σε μια σοβιετικού τύπου οικονομία

Ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιβολή φόρου περιουσίας σε όσους έχουν αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ ή δολαρίων, στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων και της δημιουργίας ενός «αναχώματος» στις κρίσεις. Αυτό θα είναι το τελικό βήμα προς ένα ολοκληρωτικό Ευρωπαϊκό κράτος και το χαμηλότερο σημείο για τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Το προφανές, όσον αφορά το κομμάτι των συναλλαγών, είναι να αγοράσει κάποιος αγαθά αξίας (hard assets) και να πουλήσει τα υπερ-τιμολογημένα άυλα επενδυτικά προϊόντα. 

Η αντιευρωπαϊκή συμμαχία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο

Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, μια πανευρωπαϊκή, αντίευρωπαϊκή διακρατική συμμαχία θα αποτελεί την μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει έναν αντί-ευρωπαίο Πρόεδρο για την Ε.Ε. και οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών αποτυγχάνουν να εκλέξουν πρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγώντας την Ευρώπη σε μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή. 

Οι «Fat Five» της τεχνολογίας θα ξυπνήσουν με ένα «δυσάρεστο πονοκέφαλο» το 2014

Με τις εταιρείες του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής στις ΗΠΑ να κινούνται περίπου 15% χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση του Δείκτη S&P 500, μια μικρή ομάδα μετοχών του τεχνολογικού τομέα διαπραγματεύονται με ένα πολύ υψηλό premium της τάξης του 700% πάνω από την αποτίμηση της αγοράς. Αυτές οι εταιρείες, οι λεγόμενες «Fat Five» (Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media και Yelp) αποτελούν μια νέα φούσκα μέσα στην παλιά, καθώς οι επενδυτές επενδύουν υπερβολικά σε ασυνήθιστα σενάρια ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Η απεγνωσμένη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε διαγραφή δημοσίου χρέους μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας Δολαρίου-Γιεν (USD-JPY) κάτω από το 80

Το 2014, η παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου και στην επιστροφή των επενδυτών στο Γιεν με την ισοτιμία USD-JPY να υποχωρεί κάτω από το 80. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, πολύ απλά διαγράφει όλο το κρατικό χρέος που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, με μια απλή αλλά μη δοκιμασμένη λογιστική πρακτική. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα αγωνιώδες ταξίδι προς την πλήρη αβεβαιότητα και ενδεχομένως σε μια καταστροφή με άγνωστες παρενέργειες. 

Αποπληθωρισμός στις ΗΠΑ: Καταφθάνει στη γειτονιά σας

Οι δείκτες μπορεί να υποδεικνύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύεται, η αγορά κατοικίας όμως παραμένει ασταθής και οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν ανύπαρκτες. Με το Κογκρέσο να ετοιμάζεται να ανεβάσει και τη δεύτερη πράξη του έργου «πώς να αποσυντονίσετε την οικονομία των ΗΠΑ» τον Ιανουάριο, η επενδυτική, εργασιακή και καταναλωτική εμπιστοσύνη θα πληγούν εκ νέου. Αυτό θα οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα την επόμενη χρονιά και όχι υψηλότερα, με τον αποπληθωρισμό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC). 

Η ποσοτική χαλάρωση θα εστιάσει στα στεγαστικά δάνεια

Η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και σε αύξηση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου, δημιουργώντας μια τεχνητή αίσθηση βελτίωσης της οικονομίας. Οι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν, κυρίως για την αγορά κατοικίας. Ως εκ τούτου η FOMC θα εστιάσει στα στεγαστικά δάνεια το 2014, μετατρέποντας το 3ο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) σε ένα 100% πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων ομολόγων κάτι που θα αυξήσει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια το μήνα και άρα θα απομακρύνει από την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Υποχώρηση του πετρελαίου Brent στα 80 δολάρια/βαρέλι με τους παραγωγούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν

Η παγκόσμια αγορά θα πλημμυρίσει με πετρέλαιο εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής από μη συμβατικές μεθόδους και της αυξημένης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα hedge funds θα οικοδομήσουν θέσεις πώλησης (short), βοηθώντας το Brent να υποχωρήσει στα 80 δολάρια/βαρέλι. Μόλις οι παραγωγοί καταφέρουν να μειώσουν την παραγωγή, το πετρέλαιο θα αντιδράσει. Συνεπώς, η αγορά θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το ύψος των τιμών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Η Γερμανία σε ύφεση

Η σταθερή υπέρ-απόδοση της Γερμανίας θα φτάσει στο τέλος της το 2014, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις. Τα χρόνια της υπερβολικής λιτότητας στη Γερμανία οδήγησαν ακόμα και τις ΗΠΑ να στραφούν στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ένα συντονισμένο σχέδιο από άλλες βασικές οικονομίες προκειμένου να μειωθεί το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Προσθέστε σε αυτά τη σημαντική μείωση των τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ, η οποία «προσκαλεί» τις γερμανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη Δύση, τη μείωση ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της αύξησης των πραγματικών μισθών, τις πιθανές απαιτήσεις από τον νέο κυβερνητικό εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), για τη βελτίωση της ευημερίας της χαμηλής και μεσαίας τάξης στη Γερμανία και τέλος την αναδυόμενη Κίνα, η οποία θα επικεντρωθεί στην εγχώρια κατανάλωση και θα έχετε μια ξαφνική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. 

Υποχώρηση του CAC 40 κατά 40%

Οι μετοχές θα δεχθούν πλήγμα όταν γίνει αντιληπτό ότι το μόνο που δίνει ώθηση στην αγορά είναι η «θεωρία του μεγαλύτερου κορόιδου». Εντωμεταξύ, η δυσφορία στη Γαλλία μεγαλώνει εξαιτίας της κακοδιαχείρισης από την κυβέρνηση Ολάντ. Οι τιμές των κατοικιών, οι οποίες δεν προχώρησαν ποτέ σε διόρθωση μετά την κρίση, θα υποχωρήσουν σημαντικά, επηρεάζοντας τόσο την κατανάλωση όσο και την εμπιστοσύνη. Ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί περισσότερο από 40% στο τέλος του χρόνου και σε σύγκριση με τα υψηλά του 2013, με τους επενδυτές να βλέπουν την πόρτα της εξόδου. 

Οι «5 Εύθραυστοι» («Fragile Five») υποχωρούν κατά 25% έναντι του δολαρίου

Η αναμενόμενη επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ (tapering) θα αυξήσει το κόστος κεφαλαίων εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα αφήσει χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτεθειμένες, τη στιγμή που οι επενδυτές μειώνουν την ανάληψη κινδύνων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα νομίσματα τους σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση κυρίως με το δολάριο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πέντε χώρες: Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία και Τουρκία.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/743767 
στις 17.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου