26 Δεκεμβρίου 2013

Economist: "Πολύ υψηλού ρίσκου" για κοινωνικές αναταραχές η Ελλάδα

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη "πολύ υψηλού κινδύνου" για το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών το 2014, σύμφωνα με τον Economist, υπάρχει και μια μόνο ευρωπαϊκή, η Ελλάδα.

«Μειώσεις στα εισοδήματα και υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντα από αναταραχές. Μόνο όταν η οικονομική δυσπραγία συνοδεύεται από άλλα στοιχεία ευπάθειας, υπάρχει υψηλός κίνδυνος αστάθειας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ανισότητα στους μισθούς, οι αδύναμες κυβερνήσεις, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας, οι εθνικές εντάσεις και η ιστορία σε αναταραχές. Ιδιαίτερη σημασία στην έκρηξη των αναταραχών πρόσφατα φαίνεται ότι έχει η μειωμένη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς: μία κρίση δημοκρατίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Economist.

Στην κατηγορία του "πολύ υψηλού ρίσκου" συγκαταλέγονται εκτός από την Ελλάδα και άλλες τριτοκοσμικές χώρες και συγκεκριμένα οι: Αίγυπτος, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Βολιβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Λίβανος, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Γουινέα, Σουαζιλάνδη, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα, Σουδάν, Νιγηρία, Υεμένη, Μπαχρέιν και Ζιμπάμπουε.

Στην κατηγορία του "υψηλού ρίσκου", βρίσκεται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Αιθιοπία και η Ουκρανία.

Η Ιρλανδία και η Ιταλία βρίσκονται στις χώρες "ενδιάμεσου ρίσκου".

Αντίθετα χώρες με "πολύ χαμηλό κίνδυνο" κοινωνικών εκρήξεων είναι η Δανία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Οι μετρήσεις του Economist Intelligence Unit δείχνουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής σε 150 χώρες του κόσμου. Δίνεται έμφαση στις θεσμικές και πολιτικές αδυναμίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 65 χώρες, δηλαδή το 43%, βρίσκονται σε "υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο" κοινωνικής αναταραχής το 2014.

Σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, 19 επιπλέον χώρες βρίσκονται τώρα στις κατηγορίες υψηλής επικινδυνότητας. Η Μέση Ανατολή, η βόρεια Αφρική, η νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα είναι εξαιρετικά ευάλωτες περιοχές.

Στον αντίποδα, οι χώρες με πολύ χαμηλό κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων είναι η Δανία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Ελβετία.

______________
Πηγές: ethnos.gr και tanea.gr 24.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου