30 Δεκεμβρίου 2013

Success Stories: Παπαδημητρίου και Βαλσαμικό Ξύδι

 Βασιζόμενη στην παραδοσιακή τοπική συνταγή για γλυκό ξίδι, που αντλεί τα φυσικά σάκχαρα και το σκούρο χρώμα του αποκλειστικά από τη σταφίδα, η εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου με έδρα την Καλαμάτα, παράγει το No1 βαλσαμικό ξίδι σε πωλήσεις στην Ελλάδα. 

Η εταιρεία, με την καθοδήγηση της δεύτερης και της τρίτης γενιάς (Κωνσταντίνος και Χρήστος Παπαδημητρίου), αντιστέκεται στην κρίση, έχοντας κυρίως εξαγωγικό προφίλ με σταθερούς πελάτες από την Αυστραλία και την Ιαπωνία ως τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, κατορθώνει δε να φιγουράρει στα καλύτερα καταστήματα ντελικατέσεν του κόσμου. 

Πέρα από το "Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου", η εταιρεία διακινεί και άλλα προϊόντα της, όπως μουστάρδα, σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα κλπ, σε 28 χώρες. Στόχος της είναι η περαιτέρω επέκταση και παραγωγή νέων προϊόντων.


Η αναγνώριση του βαλσαμικού ξιδιού Παπαδημητρίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κερδίζοντας μάλιστα μερίδια αγοράς από το ιταλικό που αποτελεί τον μεγάλο ανταγωνιστή, αναφέρει ο κ. Χρ. Παπαδημητρίου, είναι το γεγονός ότι προέρχεται από την κορινθιακή σταφίδα, η οποία έχει φυσικό σκούρο χρώμα και αποτελεί την ιδανική πρώτη ύλη για το βαλσαμικό ξίδι, γιατί, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ιταλικών, δεν έχει συντηρητικά και καραμελόχρωμα. «Προφανώς δεν τα καταφέρνουμε παντού και χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει ο καταναλωτής τις συνήθειές του, αλλά ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερούς πελάτες σε 28 χώρες, στην Αυστραλία είμαστε το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στις πωλήσεις βαλσαμικού ξιδιού» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (από άρθρο στο "Βήμα").

Το 2013 οι πωλήσεις της εταιρείας αναμένεται να ανέλθουν στα 10 εκατ. ευρώ (από 8,8 εκατ. ευρώ το 2012), από τα οποία τα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές. 


Η ιστορία της εταιρείας αρχίζει το 1939, όταν ο Χρήστος Παπαδημητρίου, 29 ετών, εγκαθίσταται στην Καλαμάτα. Δημιουργεί μια μικρή παραγωγική μονάδα και δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στην εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο.

Τη δεκαετία του '50 και έχοντας αποκτήσει εμπειρία κατόρθωσε να διεισδύσει σε μια απαιτητική αγορά, τη Μ. Βρετανία, με ένα ακόμη τοπικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα. Τη δεκαετία του '80 Το εργοστάσιο μεταφέρεται σε νέες, μεγαλύτερες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Θουρία Μεσσηνίας.

Η δεκαετία του '90 αποτελεί σταθμό για την εταιρεία, η οποία περνά στο βαλσαμικό ξίδι. Ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει σπουδάσει οινολογία στο Μπορντό της Γαλλίας, αντιλαμβάνεται ότι η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί την ιδανική πρώτη ύλη για ένα νέο προϊόν: Το γνωστό πλέον σε όλους μας ελληνικό «Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου». Βασιζόμενος στην παραδοσιακή τοπική συνταγή για γλυκό ξίδι, το αποκαλούμενο «γλυκάδι», αντλεί αποκλειστικά από τη σταφίδα τα φυσικά σάκχαρα και το σκούρο χρώμα που απαιτούνται για την παραγωγή του 1ου Ελληνικού Βαλσαμικού Ξιδιού! Ένα απόλυτα φυσικό βαλσαμικό ξίδι, χωρίς καραμελόχρωμα και χωρίς συντηρητικά. Επίσημα κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1998.

Το 2005 Το βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου γίνεται το No1 Βαλσαμικό ξίδι σε πωλήσεις στην Ελλάδα και παραμένει 1ο μέχρι σήμερα. Το 2007 η εταιρεία εισέρχεται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων, με βιολογικό ξίδι και μουστάρδα. Το 2009 λανσάρεται η σειρά με αποξηραμένα φρούτα Sunfit (δαμάσκηνα, βερίκοκα & δαμάσκηνα βιολογικής καλλιέργειας). Το 2010 η Κρέμα Βαλσαμικού ξιδιού Καλαμάτας είναι γεγονός για την εταιρεία.

Γενικά η Φιλοσοφία και η ανάπτυξή της "ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ" στηρίζεται στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, βασισμένα στη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής.

_______________
Πηγές: http://www.papadim.com
και http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=552526 29.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου