19 Δεκεμβρίου 2013

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Ξεκινά, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με το Ταμείο Αυτασφάλειας, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, που στοχεύει στην αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων. 

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr, απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των πρώην FBB και Probank. Το συνολικό κόστος για την Τράπεζα υπολογίζεται σε €160 εκατ., ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους για την Τράπεζα εκτιμάται σε ποσό ύψους €120 εκατ. ετησίως.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή η πρόταση αφορά την καταβολή 50% των μικτών αποδοχών του Δεκεμβρίου πολλαπλασιαζόμενο με τα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα. Πέραν αυτού θα καταβληθεί και η νόμιμη αποζημίωση παραίτησης με πλαφόν τα 60.000 ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία 
αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης αλλά θα θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2016. Για τη δεύτερη αυτή ομάδα, εκτός των προαναφερθέντων και μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση θα δίνεται το ½ των σημερινών αποδοχών μείον τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα καταβάλει η τράπεζα στα Ταμεία. 

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν ενσωματωθεί από τις τράπεζες FBB και Pro Bank, ενώ η τέταρτη κατηγορία αφορά τους «υποστηρικτικούς» υπαλλήλους (τεχνικούς, καθαρίστριες κ.α.).

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα χωρίζεται σε πολλές υποκατηγορίες με γνώμονα τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ύψος του μισθού και άλλα χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι το σύστημα των κινήτρων μπορεί να φτάσει έως τα 170 χιλ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο του προγράμματος ορίζεται στα 25 χιλ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της τράπεζας κάνουν λόγο για μέσο όρο αποζημίωσης τα 83 χιλ. ευρώ. 

Στόχος της τράπεζας είναι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους και η ανανέωση του προσωπικού με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργικής διάρθρωσης.


Πηγή:www.capital.gr 19.12.2013

1 σχόλιο:

  1. Ισχυρό ενδιαφέρον για την οικειοθελή αποχώρησή τους από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος εθελούσιας που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκδήλωσαν τις δύο πρώτες ημέρες υποβολής των σχετικών αιτήσεων, περισσότεροι από 750 εργαζόμενοι της Εθνικής, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Βήμα", παρότι σε αυτές τις διαδικασίες οι περισσότερες αιτήσεις γίνονται συνήθως προς το τέλος των προθεσμιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή