26 Δεκεμβρίου 2013

Ταξίδια: Το κτίριο της Βουλής στη Βιέννη

Περπατώντας στη Ringstrasse, την σχεδόν κυκλική λεωφόρο με επιβλητικά ογκώδη κτίρια και καταπράσινα πάρκα, που περικλείει ένα μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Βιέννης, υπάρχει και κάτι που ξεφεύγει από τους γοτθικούς, ρομανικούς, μπαρόκ κλπ ρυθμούς της πόλης. Κάτι που θυμίζει Αρχαία Ελλάδα. Το νεοκλασικό οικοδόμημα της Βουλής (das österreichische Parlament) με το εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας να δεσπόζει.
 Εδώ, η φωτογραφική μηχανή που είχα μαζί μου δούλεψε αρκετή ώρα εκείνο το πρωινό. 


Το οικοδόμημα είναι χτισμένο στη λεωφόρο Ringstrasse (που σ' αυτό το σημείο ονομάζεται Doktor Karl Renner Ring), ανάμεσα στο Rathaus και στα δίδυμα μουσεία (της Ιστορίας της Τέχνης και της Ιστορίας της Φύσης) και απέναντι από μεγάλο πάρκο Volksgarten.


Λίγα λόγια για το κτίριο της Βουλής που, κατά τη διάρκεια της εκατοντάχρονης και πλέον ιστορίας του, έχει στεγάσει διάφορα κοινοβουλευτικά σώματα.


Το κτίριο ανεγέρθηκε (1874 – 1884) σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του κτιρίου θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Χάνσεν, να θυμίζει την αρχαία Ελλάδα, το «λίκνο της δημοκρατίας».



Φωτογραφίες πάνω και κάτω: Η Κρήνη της Αθηνάς, με το επιβλητικό άγαλμα της θεάς της σοφίας, μ
προστά από την είσοδο του κτιρίου. 

 Λεπτομέρειες


Φωτογραφίες κάτω: Την κυρία είσοδο πλαισιώνουν από την αριστερή πλευρά αγάλματα αρχαίων Ελλήνων ιστορικών (Θουκυδίδης, Ξενοφών, Ηρόδοτος και Πολύβιος) και από την δεξιά Ρωμαίων.


Θουκυδίδης

Ξενοφών

Ηρόδοτος

Πολύβιος

Μια πινακίδα στον τοίχο αναφέρει: "Όλοι οι άνθρωποι είναι γεννημένοι ίσοι ως προς την αξία και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με το πνεύμα της αδελφοσύνης."


Αρχικά, το οικοδόμημα υπήρξε η έδρα της Άνω Βουλής (Reichsrat), που αποτελούσε το κοινοβούλιο της αυστριακής εκπροσώπησης στο πλαίσιο της αυστροουγγρικής μοναρχίας. Κατά το 1918, στο κτίριο της Βουλής επικυρώθηκε η μετάβαση στη Δημοκρατία. 


Φωτογραφίες πάνω και κάτω: Μια άποψη του κτιρίου της Βουλής από πλάγια δεξιά (προς την Rathausplatz). Και πάλι θυμίζει αρχαία Ελλάδα.


Από το 1920 μέχρι σήμερα – με εξαίρεση το διάστημα 1934 έως 1945 – τα όργανα της ομοσπονδιακής νομοθετικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Αυστρίας, το Εθνικό Συμβούλιο (Nationalrat) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), διατηρούν την έδρα τους στο κτίριο της Βουλής.


Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο της Βουλής υπέστη μεγάλες ζημίες από τους βομβαρδισμούς και το μισό περίπου του κυρίως οικοδομήματος καταστράφηκε. Κατά τα επόμενα χρόνια και έως το 1956 πραγματοποιήθηκε η ανοικοδόμηση του κτιρίου σύμφωνα με την αρχική του μορφή.



Αρκετά, τώρα χρειάζομαι ένα καφέ ...

__________
Για το afirimeno.com 
Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant
Με πληροφορίες για τα ιστορικά κλπ στοιχεία από: http://www.parlament.gv.at και http://el.wikipedia.org/wiki

Σχετικά: http://www.afirimeno.com/2013/12/wien-ring.html (Βιέννη, Μια περιπλάνηση στο Ring)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου