21 Δεκεμβρίου 2013

Πρακτικές ασυδοσίας

Υπάρχουν λοιπόν δημόσιοι οργανισμοί που λειτουργούν προς όφελος των υπαλλήλων τους και μόνο; Ανήκει σ' αυτή την κατηγορία και ο ΟΚΑΝΑ, η διοίκηση του οποίου κατηγορείται για ελλείμματα και μη προσαρμογή του μισθολογικού κόστους στις απαιτήσεις του ενιαίου μισθολογίου;
Μια άποψη, ίσως με μια δόση υπερβολής, πάνω στο θέμα αυτό, χθες στο "Έθνος-Γνώμη". Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο:

Πρακτικές ασυδοσίας

Τελικά τίποτα το περίεργο δεν συνέβη στον ΟΚΑΝΑ. Oλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα στο ελληνικό Δημόσιο. Στην περίοδο 2003 έως 2010 οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων εκτοξεύτηκαν σε αδιανόητα ύψη κι από το 2010 και μετά οι διοικήσεις δεν εφάρμοσαν τις επιβληθείσες περικοπές και συνέχισαν να καταβάλλουν τις υπερδιογκωμένες αποδοχές.

Ούτε και ξενίζει, βεβαίως, το γεγονός ότι το 2011 είχαν εκδοθεί τέσσερα πορίσματα που διαπίστωναν τις εξωφρενικές μισθολογικές υπερβάσεις, είχε υποδειχθεί στη διοίκηση να συμμορφωθεί με τη νέα μισθολογική πραγματικότητα, αλλά οι υποδείξεις αγνοήθηκαν. Το ίδιο συνέβη σχεδόν σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ισχυσε, κατά συνέπεια, μια πρακτική, εξαιτίας της οποίας ο ΟΚΑΝΑ δεν λειτουργούσε προς χάριν εκείνων που χρειάζονταν τις υπηρεσίες του, αλλά προς χάριν των υπαλλήλων. Κι αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε μέχρι και κατά 40%, πλην όμως οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων παρέμειναν ως είχαν και προτιμήθηκε να υποβαθμιστούν τα προγράμματα με τη μεταφορά πόρων από αυτά στη μισθοδοσία.

Φυσικά η συνέχεια είναι προβλέψιμη. Θα αλλάξει η διοίκηση, θα ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής των αποδοχών των εργαζομένων στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία επίπεδα, αλλά η ζημιά που έχει ήδη προκληθεί δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί, γιατί αφορά συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν είχαν τη βοήθεια που χρειάζονταν σε καθοριστικές για τη ζωή τους στιγμές.

Κι επειδή κανένας και για τίποτα δεν μπορεί να είναι τελικά σίγουρος σε αυτήν τη χώρα, είναι άραγε σε θέση η κυβέρνηση να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι δημόσιοι οργανισμοί που λειτουργούν προς όφελος των υπαλλήλων τους και μόνο;

_______________
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63936980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου