2 Δεκεμβρίου 2013

Πελεγρίνης: Ο πρύτανης που επιλέγει... το θέατρο

Την πιο δύσκολη ώρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από απεργίες δυόμισι μηνών, και ενώ ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας καλεί τον πρύτανη του ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη να ασκήσει τα καθήκοντά του, εκείνος προτιμά να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, όπου χθες Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα παιζόταν η παράστασή του «Ιουλιανός».

Ύστερα από αυτό, σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με το "Έθνος", ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, αναμένεται να δείξει στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών την πόρτα της εξόδου από το πανεπιστήμιο.



Σημειώνεται ότι με υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, όπως ορίζει και ο νόμος-πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση που κρίνεται ότι ο πρύτανης δεν ασκεί καθήκοντα που να είναι προς το συμφέρον του πανεπιστημίου, να τον παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο και έως την εκδίκαση της υπόθεσης να τον θέτει σε αργία!

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά που ένας πρύτανης θα τεθεί εκτός καθηκόντων.

Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα, από το ίδιο άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στο "Έθνος", σχετικά με τη θεατρική δραστηριότητα του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη:

Ανεβάζει μονόλογο σε παρισινό θέατρο για τη ζωή του Ιουλιανού. 

Την πιο δύσκολη ώρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης επιλέγει... το πάλκο. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ανεβάζει έναν δικό του μονόλογο που αφορά τη ζωή του Ιουλιανού, σε παρισινό θέατρο, σήμερα Κυριακή. 

Και ο Πελεγρίνης, με κόκκινο χιτώνα, παίζει θέατρο! (από "Τα Νέα")

Η είδηση αυτή προκάλεσε εντυπώσεις και πλήθος σχολίων, καθώς το τούνελ στο οποίο μπήκε το ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας είναι βαθύ και δίχως διέξοδο, και παρ' όλα αυτά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματά του, περί άλλα τυρβάζει... Εκείνος φιλοσοφεί στο σανίδι... και το πανεπιστήμιο είναι κλειστό για μήνες.

Οι θεατρικές καλλιτεχνικές ανησυχίες του πρύτανη ήταν κάποτε κοινό μυστικό στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από τη στιγμή όμως που πήρε στα χέρια του το τιμόνι της πρυτανείας και μετά, ο ηθοποιός Πελεγρίνης υπερίσχυσε των πάντων. Οι παραστάσεις που έδωσε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δεκάδες, αλλά η τελευταία ήταν αυτή στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», τον Μάρτιο του 2013. Μαζί του ήταν και ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ενώ τη σκηνοθεσία του πρύτανη-ηθοποιού έκανε η Πέμυ Ζούνη.

Η παράσταση του έργου «Ιουλιανός», που θα θαυμάσουν σήμερα ακόμη και οι Γάλλοι θεατές, στηρίζεται σε έναν μονόλογο που έγραψε ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ενας παλαίμαχος ηθοποιός κάνει πρόβα στο διαμέρισμά του. Υποδύεται τον δάσκαλο του νεαρού αυτοκράτορα Ιουλιανού, έναν ευνούχο, μέλος της βασιλικής αυλής. Ο Ιουλιανός, θανάσιμα λαβωμένος από δόρυ στη μάχη εναντίον των Περσών, βρίσκεται ξαπλωμένος στη σκηνή του, κι ο δάσκαλός του, την ύστατη αυτή ώρα της ζωής του αυτοκράτορα, θέλει να του εκφράσει ένα παράπονό του.

Απευθυνόμενος, λοιπόν, στον Ιουλιανό, ο γηραιός ευνούχος αφηγείται σημαντικές στιγμές από τη ζωή του αυτοκράτορα που τον έδεσαν μαζί του. Στη διάρκεια της αφήγησής του αυτής ο γηραιός ευνούχος, βγαίνοντας από τον ρόλο του, ανασύρει από το παρελθόν του, σε πραγματικό πλέον χρόνο, τη ζωή του ολόκληρη.

Θετική απήχηση. 
Η φιλοσοφία ήταν και είναι η ζωή του, συνηθίζει να λέει ο ίδιος, όμως ο έρωτας είναι η ηθοποιία...

Στην αρχή, αυτό θεωρήθηκε μια εκκεντρική πρωτοβουλία, αφού δεν δίστασε να εκθέσει τον εαυτό του στο κοινό, με αποτέλεσμα οι θεατρικές του παραστάσεις να έχουν θετική απήχηση. Ωστόσο η συνέχεια προβλημάτισε αρνητικά, καθώς ο ίδιος τις ώρες που το πανεπιστημιακό καθήκον απαιτούσε αφοσίωση, βρισκόταν σε πρόβες!

Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα βαθμολογηθεί από αύριο και μετά ο πρύτανης για τις επιδόσεις του στη διοίκηση του ΑΕΙ, αλλά όλοι λένε ότι στην υποκριτική ο Θεοδόσης Πελεγρίνης σκίζει! Αυτοί που τον γνωρίζουν, περιγράφουν μια πολυσχιδή και ανεξερεύνητη προσωπικότητα, αφιερωμένη στη ζωή των φιλοσόφων και στην ηθοποιία!

Οι ηθοποιοί με τους οποίους συνεργάζεται, τον θεωρούν πιο επαγγελματία ακόμη και από τους ίδιους. Έχει παίξει άλλωστε πρωταγωνιστής σε περισσότερα από 18 θεατρικά έργα.

_______________
Πηγή: www.ethnos.gr 01.12.2013 
το σύνολο του άρθρου με τίτλο "Βγάζει τον πρύτανη σε αργία μέχρι νεωτέρας..." (της Βίβιαν Μπενέκου) στο:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63926788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου