26 Μαρτίου 2014

Πειραιώς - Alpha «κλείδωσαν» τις αυξήσεις

Οι τράπεζες υπερκάλυψαν απαιτούμενα κεφάλαια συνολικής αξίας 3 δισ. - Ισχυρό το διεθνές ενδιαφέρον

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το διεθνές ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αξιοποίησαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, οι οποίες «κλείδωσαν» σε λιγότερο από ένα 24ωρο τις αυξήσεις κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας 1,75 και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, οι δημόσιες προσφορές τις οποίες πραγματοποίησαν υπερκαλύφθηκαν -κατά τουλάχιστον 1,5 φορά για την Πειραιώς, και κατά 2 φορές για την Alpha Bank, ώστε μένουν τα τυπικά βήματα των γενικών συνελεύσεων στις 28 Μαρτίου για να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις.

Στο 1,72 με 1,75 ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διάθεσης για την Πειραιώς, η οποία θα πραγματοποιήσει για το ποσό των 175 εκατ. ευρώ δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε 0,65 ευρώ για την Alpha Bank.

Το ενδιαφέρον επενδυτών άρχισε να καταγράφεται τις προηγούμενες εβδομάδες, ήδη πριν από τις ανακοινώσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου, και ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση των stress tests, τα οποία επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του κλάδου και την πειστικότητα του recovery story που βλέπουν στην ελληνική αγορά οι ξένοι επενδυτές.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και αιφνιδίασαν ανοίγοντας τα βιβλία προσφορών το απόγευμα της Δευτέρας και αφού βρίσκονταν σε εξέλιξη τα roadshows. Παρότι η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή εξαρχής, τα βιβλία παρέμειναν ανοιχτά και χθες, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μακροπρόθεσμων επενδυτών, αυτών δηλαδή που είχαν ως στόχο οι τράπεζες σε αυτή τη δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης.

Ενώ στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου τον πρώτο λόγο είχαν τα hedge funds που έβλεπαν στην Ελλάδα την ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις, πλέον οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δίνουν σε long only επενδυτές την ευκαιρία τοποθέτησης βελτιώνοντας τη μετοχική βάση των εγχώριων ομίλων.

Ακριβώς η βελτίωση της ποιότητας των επενδυτών με έμφαση σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα τοποθετήσεις ήταν ένας από τους στόχους των αυξήσεων κεφαλαίου. Πειραιώς και Alpha Bank, έχοντας υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και μικρές ανάγκες από τα stress tests, μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά ενισχύουν τα «μαξιλάρια» εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής, ενώ η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών είναι ένα πρόσθετο βήμα απεμπλοκής από το Δημόσιο.

Μετά τις αυξήσεις, περιορίζεται η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ιδιώτες θα κατέχουν στην Πειραιώς ποσοστό 35% και στην Alpha Bank άνω του 30%, ενώ το ΤΧΣ ενισχύει σημαντικά την αξία της επένδυσής του.

Η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε 1,75 δισ. ευρώ μέσω του book building που πραγματοποίησε πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις προς επενδυτές, αφού το ενδιαφέρον ήταν ένθερμο εδώ και εβδομάδες. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα. Εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί περί το 1,75 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται dilution στους υφιστάμενους μετόχους και τους κατόχους warrants. Η διοίκηση της τράπεζας έχει προαναγγείλει δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, η οποία θα κινηθεί στα 175 εκατ. ευρώ που είναι το 10% της συνολικής αύξησης και θα δίνει προτεραιότητα σε υφιστάμενους μετόχους και κατόχους warrants της τράπεζας. 

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές με ζήτηση της τάξης των 2,3 με 2,4 δισ. ευρώ, σε λιγότερο από 24 ώρες. Η τράπεζα πέτυχε την εύκολη και γρήγορη κάλυψη της δημόσιας προσφοράς και την άντληση του 1,2 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτών και με τιμή ικανοποιητική, στο 0,65 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με discount 7% έναντι του τελευταίου κλεισίματος τη στιγμή που διεθνώς το discount διαμορφώνεται σε πάνω από 10%. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί στην καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας και δεν προκαλείται dilution στους υφιστάμενους μετόχους καθώς και στους κατόχους warrants. Το επόμενο βήμα είναι η γενική συνέλευση της 28 Μαρτίου όπου η διοίκηση θα παρουσιάσει στους μετόχους τα αποτελέσματα του book building, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτιμάται ότι οι μέτοχοι θα λάβουν τις νέες μετοχές. Με την αύξηση η τράπεζα θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές ύ­ψους 940 εκατ. ευρώ και τις μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.

_______________
Πηγή: naftemporiki.gr 26.03.2014. Ολόκληρο το άρθρο στο:
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/785428/peiraios-alpha-kleidosan-tis-auksiseis


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου