14 Μαρτίου 2014

«Φούμαρα και υποκρισία» της Δύσης για την ουκρανική κρίση

Η Ουκρανή συγγραφέας Μαρίνα Λεβίτσκα με άρθρο της στον «Guardian» καταγγέλλει τον ρόλο της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση και κάνει λόγο για «φούμαρα και υποκρισία» εκ μέρους της Δύσης.

«Το 60% του πληθυσμού της Κριμαίας είναι Ρώσοι. Ξαφνικά, ρωσικά στρατεύματα εμφανίζονται στην Κριμαία: πρόκειται άραγε για μια επέμβαση σωτηρίας ή για γεγονός που καταδεικνύει πως πλέον ανήκει στη Ρωσία; Εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός. Εχουμε πράγματι κάποια απόδειξη πως πίσω από την κίνηση της Κριμαίας να ζητήσει την απόσχισή της από την Ουκρανία βρίσκεται η Ρωσία ή μήπως μιλάμε για μια πρωτοβουλία που προέκυψε από το εσωτερικό της Κριμαίας;» 
σημειώνει η αρθρογράφος.
Το 1954 ο Νικίτα Χρουστσόφ μετέφερε την Κριμαία στην αδελφή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας για λόγους που παραμένουν, πράγματι, αδιευκρίνιστοι - μάλιστα η Λεβίτσκα σημειώνει σαρκαστικά στο άρθρο της πως «την εποχή που ελήφθη η σχετική απόφαση, ο Χρουστσόφ ήταν διαρκώς... μεθυσμένος». Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι θεωρούν «ιστορικό ατύχημα» το γεγονός ότι η Κριμαία κατέληξε στη σύγχρονη Ουκρανία...

Οπως παραδέχεται χαρακτηριστικά η Λεβίτσκα, «προσωπικά δεν είμαι οπαδός τουΒλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι ένας αποκρουστικός τύραννος και εχθρός της δημοκρατίας. Αλλά η αλήθεια είναι πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έπεσαν στα δίχτυα του. Η δημοτικότητα του ρώσου προέδρου εκτινάχθηκε στα ύψη επειδή ακριβώς έκανε αυτό που θα έπρεπε να πράξει κάθε σωστός ηγέτης: να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού του. Και ο Πούτιν θεωρείται πλέον ένας ήρωας για τον πληθυσμό στην Κριμαία».

Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι; «Προβλέπω πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Θα ειπωθούν πολλά λόγια του αέρα, κάποιοι θα αρχίσουν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους και να μετακινούν στρατεύματα και άρματα. Μερικές Ρωσίδες και Ουκρανές θα πρέπει, δυστυχώς για αυτές, να αναβάλουν το επόμενο ταξίδι τους στο Λονδίνο για ψώνια από το πολυκατάστημα Harrods. Αλλά για τους τραπεζίτες, τους ολιγάρχες και τους πετρελαιάδες η κατάσταση θα είναι η ίδια: μια ευκαιρία για χρυσές και προσοδοφόρες επιχειρηματικές δουλειές...» συνοψίζει η ουκρανή συγγραφέας.

Και καταλήγει: «Ελπίζω να έχω δίκιο, επειδή η αμέσως επόμενη εναλλακτική είναι ο εμφύλιος πόλεμος: οι άνθρωποι να σφάζουν ο ένας τον άλλον στη μέση του δρόμου με αφορμή κάποια κατασκευασμένη αντίληψη περί εθνικότητας. Τα φούμαρα και η υποκρισία είναι απείρως προτιμότερα από αυτό το ζοφερό ενδεχόμενο».

_______________
Πηγή: αποσπάσματα από άρθρο στο "tovima.gr" 14.03.2014
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=576592 
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Μαρτίου 2014


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου