18 Μαρτίου 2014

Πούτιν: "Η Κριμαία επιστρέφει εκεί όπου ανήκει"

Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν διακήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σε επίδειξη δύναμης μετά την υπογραφή της συνθήκης ενσωμάτωσης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Την ίδια ώρα η Δύση διαμήνυε ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, κατηγορώντας τη Ρωσία για στρατιωτική εισβολή και αρπαγή της.

«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις δικές τους ακτές, στο λιμάνι τους, στη Ρωσία» δήλωσε ο Πούτιν παραπέμποντας στο λιμάνι όπου εδρεύει ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφότου υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τη συνθήκη για την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και καθώς το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Πούτιν», εκείνος αναφωνούσε «Δόξα στη Ρωσία!».

Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και ΕΕ κατακεραυνώνουν την Μόσχα για την επιχειρούμενη προσάρτηση διαμηνύοντας ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τις ρωσικές κινήσεις.

Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε ότι θα κινηθεί προς τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η ρωσική ανάμειξη στην Κριμαία ήταν «απροκάλυπτη στρατιωτική εισβολή» και η προσάρτηση της περιοχής «δεν είναι τίποτε περισσότερη από αρπαγή γης».

Από ευρωπαϊκής πλευράς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως είναι «απολύτως απαράδεκτο για τη Ρωσία να χρησιμοποιεί βία για να αλλάξει τα σύνορα στη βάση ενός δημοψηφίσματος-απάτη που διεξήχθη με ένα ρωσικό όπλο στον κρόταφο».

Σε επίσημη κοινή ανακοίνωσε των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζεται ότι η Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης». «Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο και έκνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία ούτε το αποτέλεσμά του. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία» τονίζουν οι Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Τέλος η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τμήμα της Ρωσίας η Κριμαία

Τμήμα της Ρωσίας αποτελεί πλέον από σήμερα η Κριμαία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας τη συνθήκη για την ενσωμάτωση της χερσονήσου στο ρωσικό έδαφος. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελών της ρωσικής κυβέρνησης.

«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας η υπογραφή από τον Πούτιν διατάγματος βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Νωρίτερα, μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Πούτιν τόνισε ότι η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας. «Στην καρδιά των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας» είπε και προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια της Κριμαίας να χωριστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία. «Θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας» είπε.

Τόνισε ότι το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία έγινε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους διεθνείς κανόνες δικαίου» και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία βρίσκονται πάντα σε πρώτη προτεραιότητα. Ανέφερε, επίσης, ότι στη χερσόνησο της Κριμαίας θα υπάρχουν τρεις επίσημες και ισότιμες γλώσσες, η ουκρανική, η ρωσική και η ταταρική.

O Πούτιν κατηγόρησε τις αρχές της Ουκρανίας ότι ανέβηκαν στην εξουσία πραξικοπηματικά, γεγονός που όπως τόνισε έχει ανοίξει το δρόμο σε «εξτρεμιστές» να καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας. Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ ασκούν την διπλωματική τους πολιτική. «Οι εταίροι μας της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πολιτικές τους, αλλά με τον κανόνα του όπλου. Πιστεύουν ότι είναι εκλεκτοί και ότι μπορούν να αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση.

__________________
Πηγή: tovima.gr 18.03.2014 (αποσπάσματα από σχετικό άρθρο)
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=578094

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου