21 Μαρτίου 2014

Έκλεισε το twitter ο Ερντογάν

(upd2) Με την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίθεται άσκοπα σε διεθνές επίπεδο και δέχεται επικρίσεις για φασίζουσα συμπεριφορά χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ίδια. Το μέτρο είναι τεχνολογικά διάτρητο και μη εφαρμόσιμο στην πράξη.

Το πλέον ευτράπελο στην υπόθεση είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλαχ Γκιουλ δεν υπάκουσε στην απαγόρευση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαρακτήρισε απαράδεκτη τον καθολικό αποκλεισμό στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει. 

Μία από τις πρώτες αντιδράσεις στο μέτρο της απαγόρευσης, ήρθε και από τον ίδιο τον συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ. ο οποίος αναδημοσίευσε tweet του λογαριασμού @policy με οδηγίες στα τουρκικά για το πως μπορούν οι χρήστες της υπηρεσίας να αναρτούν μηνύματα μέσω των υπηρεσιών SMS των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, γράφαμε:

Σταμάτησε από τα μεσάνυχτα η πρόσβαση των Τούρκων στο Τwitter, μετά από σχετική εντολή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας είχε πει «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το Τwitter είναι από τα κοινωνικά μέσα, από όπου κάποιοι χρήστες κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερντογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

Πηγές: tovima.gr και kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα (25.3.2014) την Άγκυρα να άρει τους περιορισμούς στη χρήση του Twitter προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία ενδέχεται να παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
    «Ανησυχούμε από το γεγονός ότι το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο Twitter από τις 20 Μαρτίου από την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να είναι ασύμβατο με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
    «Τα δικαιώματα των ανθρώπων θα πρέπει να προστατεύονται τόσο όταν συνδέονται στο Διαδίκτυο όσο και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι. Καλούμε τις αρχές να άρουν τον αποκλεισμό», πρόσθεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή