31 Μαρτίου 2014

Ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Στη συνέχεια άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων καθώς έγινε δεκτό καταρχήν και κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο.

Έκπληξη και δυσφορία στην κυβερνητική παράταξη προκάλεσε το "παρόν" των Νικήτα Κακλαμάνη (άρθρο 1) και Απόστολου Κακλαμάνη (άρθρο 2), καθώς και το "όχι" του Γ. Παπανδρέου (άρθρο 2).


Ειδικότερα ψήφισαν 288 βουλευτές. Στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου 152 ναι, 135 όχι και ένας παρών. Στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου 151 ναι, 136 όχι και ένας παρών. Το άρθρο 3 και η τροπολογία 1322 ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, όπως και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο.

Παρών στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου ψήφισε ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Με δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά προς το προεδρείο της Βουλής ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αμέσως μετά ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας. Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».

Καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου το οποίο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο ίδιο άρθρο «παρών» ψήφισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης. Η στάση των δυο ανδρών έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, η οποία αναμένεται να αποδοκιμάσει τη στάση τους. Περιθώρια για διαγραφές 
στο ΠαΣοΚ δεν υπάρχουν πια.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Η κυβέρνηση αν και κατ' αρχήν την αποδέχτηκε (δια του υπουργού Επικρατείας κ. Σταμάτη), στη συνέχεια 
(δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου) την απέρριψε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποδοκιμάσουμε την επιλογή σας και καταθέτουμε πρόταση μομφής».

Όλα τα είχε λοιπόν η συνεδρίαση της Βουλής, εκτός από 
συζήτηση επί της ουσίας (ως συνήθως). Είχε όμως "όψιμες αντιμνημονιακές επαναστάσεις (Νικήτας Κακλαμάνης, Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνης) και δυο μάλιστα προτάσεις δυσπιστίας (έχουν γίνει έμμονη ιδέα στο ΣΥΡΙΖΑ). Και ο λαός καλείται και πάλι να πληρώσει το "μάρμαρο"...

__________________
Ολόκληρο το κείμενο του πολυνομοσχεδίου και στο:
http://www.tanea.gr/files/1/2014/03/28/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF.pdf
ή στο:
https://docs.google.com/file/d/0B6cSqBSkv6F5cF9YMi1acHktWVE/view?sle=true

1 σχόλιο:

  1. Απορρίφθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με 176 ψήφους κατά η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 241 βουλευτές εκ των οποίων 165 κατά της πρότασης μομφής και 76 υπέρ. Κατά της πρότασης μομφής ψήφισε η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ. Υπέρ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε και η Χ.Α. Απουσίαζε σχεδόν όλη η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ το ΚΚΕ δεν πήρε καν μέρος στην ψηφοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή