22 Μαρτίου 2014

Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας

Συμφωνία πολιτικής σύνδεσης με την Ουκρανία, ως μια συμβολική πράξη στήριξης, υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες, κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου στις Βρυξέλλες, με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ.

Το πολιτικό σκέλος της Συμφωνίας Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ουκρανίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη μακρά πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Παρόλο που δεν εγγυάται ότι η ένταξη θα γίνει σίγουρα, δείχνει ωστόσο τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και την κυβέρνησή της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι «με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία θα φέρει την Ουκρανία και τους 46 εκατομμύρια ανθρώπους της πιο κοντά στην καρδιά της Ευρώπης και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Τα οικονομικά σκέλη της συμφωνίας δεν θα υπογραφούν αν δεν γίνουν πρώτα οι προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ειδικότερα, από τη συμφωνία σύνδεσης η οποία επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο και αποτέλεσε την αφορμή για τις βίαιες κινητοποιήσεις που αιματοκύλησαν την χώρα, μόνο τα κεφάλαια πολιτικού χαρακτήρα υπεγράφησαν χθες, δηλαδή, τα τρία από τα επτά. Η υπογραφή των υπολοίπων κεφαλαίων, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία μία ζώνης ελευθέρου εμπορίου και ευρεία οικονομική και δικαστική συνεργασία, μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, αφού πρώτα σχηματισθεί η νέα ουκρανική κυβέρνηση και εφαρμοστεί πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων.

_________________
Πηγές: από σχετικά άρθρα στο ethnos.gr και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου