17 Μαρτίου 2014

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία ψήφισε η Κριμαία

Υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία τάχθηκε την Κυριακή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας, σε ένα δημοψήφισμα που επισφράγισε τη διάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ξύπνησε τις αποσχιστικές ορέξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το 95,5% τάχθηκε υπέρ της ένωσης, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του exit poll σύμφωνα με το οποίο το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος έδινε στους ψηφοφόρους επιλογή ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσία και ένα καθεστώς ευρείας αυτονομίας απέναντι στο Κίεβο.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 82%, παρότι οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, είχαν καλέσει τα μέλη τους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ειδικότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζει "επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές" τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επίσημα το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

Όμως, η πλειοψηφία των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Κριμαίας δεν αισθάνθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ετών ταύτιση με την Ουκρανία, από την οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος με απόφαση του Νικίτα Χρουστσόφ.

Η Κριμαία αναμένεται να ζητήσει σήμερα Δευτέρα και επίσημα την ένωσή της με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter. Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ιστορική απόφαση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. "Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε χθες ο Αξιόνοφ.

Στη φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ τραγουδά μαζί με το πλήθος και μία χορωδία τραγουδιστών με ναυτικές στολές του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον ρωσικό εθνικό ύμνο, στην κεντρική πλατεία Λένιν της Συμφερόπολης

Πηγές: www.kathimerini.gr και www.tanea.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Με ποσοστό 96,6% εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους η ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. «Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!», έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή