15 Μαρτίου 2014

Διεθνής Ομάδα Κρίσεων: Πλήρη ανεξαρτησία στους Τουρκοκυπρίους

του Άγγελου Αθανασόπουλου
από το: www.tovima.gr

Την πρόταση να εξετάσει η διεθνής κοινότητα το σενάριο της πλήρους ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων και της ένταξης της Βορείου Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προτείνει σε έκθεσή της για το Κυπριακό με αφορμή τον νέο γύρο συνομιλιών η γνωστή δεξαμενή σκέψης «International Crisis Group - ICG».

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, «οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στον νέο γύρο συνομιλιών από τον Φεβρουάριο του 2014 λένε ότι σκοπεύουν στη χαλαρότερη ομοσπονδία που έχουμε μέχρι σήμερα φανταστεί». Ωστόσο δεν πείθονται ότι αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση και προτείνουν ότι οι δύο πλευρές στο νησί, έπειτα από τόσα χρόνια άκαρπων προσπαθειών, πρέπει, ατύπως, να εξετάσουν την επιλογή της αμοιβαίως αποδεκτής ανεξαρτησίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» εντός της ΕΕ.

Η σκοπιμότητα μίας τέτοιας επιλογής εξαρτάται από την ένταξη στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ που φυσικά θα εξαρτηθεί, με τη σειρά της, από την εθελοντική συμφωνία των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι, ως μέλη της ΕΕ, διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό; Το ICG ρίχνει στο τραπέζι μία σειρά από προτάσεις.

Τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναία προσφορά προς τη Λευκωσία. Κατ' αρχήν, θα πρέπει να επιστρέψουν εδάφη, όπως η «πόλη - φάντασμα» της Αμμοχώστου. Θα πρέπει να αποσύρουν όλα ή σχεδόν όλα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί. Θα απαιτηθεί να τελειώσει το σύστημα των εγγυήσεων με βάση τις συμφωνίες του 1960. Στο τραπέζι θα πρέπει να έλθει και η γενναία αποζημίωση για περιουσίες, να αναγνωριστεί ο πλήρης έλεγχος των Ελληνοκυπρίων στις θαλάσσιες ζώνες στον νότο του νησιού και να παύσουν τα αιτήματα για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά αγορές ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Με τις ιδέες αυτές, το ICG πιστεύει ότι θα υπάρξει απεμπλοκή σε σειρά ζητημάτων, από αυτό των εποίκων μέχρι την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας προς την ΕΕ. Μένει να αποδειχθεί αν οι εν λόγω προτάσεις συνιστούν απλώς κατάθεση απόψεων από μία διεθνώς αναγνωρισμένη, αν και αμφιλεγόμενη, δεξαμενή σκέψης ή αν πράγματι τέτοιου είδους ιδέες συζητώντας πίσω από κλειστές πόρτες.

_______________
Πηγή: tovima.gr 14/03/2014
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=576909






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου