18 Μαρτίου 2014

Δύο μέτρα και δυο σταθμά...

Αφηρημένες ...Σκέψεις
Διαφορετική αντιμετώπιση από τη Δύση της περίπτωσης της διακήρυξης ανεξαρτησίας, κατόπιν δημοψηφίσματος, της Κριμαίας από εκείνη του Μαυροβουνίου (και όχι μόνο) λίγα χρόνια πριν. 
Φαίνεται πως οι αρχές της δικαιοσύνης και αμεροληψίας έχουν δώσει τη θέση τους στην υποκρισία, την ιδιοτέλεια και συμφεροντολογία.

Τότε, στις 21/5/2006, το Μαυροβούνιο επέλεξε την ανεξαρτησία και τον διαχωρισμό του από τη Σερβία, όταν στο δημοψήφισμα υπέρ της απόσχισης τάχθηκε το 55,4% των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είχε φτάσει το 86,3%. Τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου την επικράτηση του "ναι" με ποσοστό 55%, κάτι που οριακά επετεύχθη. Και αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. 

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μήπως και στην περίπτωση του "Κοσσυφοπεδίου" κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί;
σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το "Έθνος"

Τώρα, στις 16/3/2014, η Κριμαία σε σχετικό δημοψήφισμα, επέλεξε 
κατ' αρχήν την ανεξαρτησία της και την εν συνεχεία ένωσή της με τη Ρωσία. Η πρόταση για την ένωση με τη Ρωσία συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων (96,7%), ενώ η συμμετοχή έφτασε το 82,7%. Και τώρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το χαρακτηρίζουν "παράνομο" και "αντισυνταγματικό". Το είχαν δηλώσει εξάλλου και πριν τη διεξαγωγή του.

"Δύο μέτρα και δύο σταθμά" λοιπόν από τη δημοκρατική "Δύση"...






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου