23 Μαρτίου 2014

Σε 3 υπερ-Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας

Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ, σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής".

Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης. Τα τρία ταμεία -για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Παράλληλα θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος...

Η μεταρρύθμιση, 
σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρία στάδια:

1. Σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Το βάρος θα πέσει στο ΙΚΑ, με στόχο να υπάρξει εσωτερική ενοποίηση των κλάδων του ταμείου που παραμένουν κατακερματισμένοι.

Παρά τη μεταφορά στο ΙΚΑ των ταμείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες), επί της ουσίας η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 60 κλάδοι, γεγονός που πιστοποιεί πως το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα ψηφιδωτό εξαιρέσεων και διαφορετικών κανόνων.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως στο ΙΚΑ θα υπάρχει και ένας ξεχωριστός κλάδος, που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους (δηλαδή δεν θα έχει πλέον την ευθύνη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Ουσιαστικά όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας -σε Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από έναν ασφαλιστικό φορέα.

Τον δικό τους ασφαλιστικό φορέα θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι αγρότες. Τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που σήμερα υπάρχουν δεν θα διατηρηθούν, αλλά οι ασφαλισμένοι θα υπαχθούν στο ΙΚΑ εφόσον απασχολούνται ως μισθωτοί ή στον ΟΑΕΕ αν πρόκειται για ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, γιατροί).

Πάντως ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤ, που θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις.

2. Στην αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ εκτιμάται πως θα... μετακομίσουν ο ΟΠΑΔ (ένα τμήμα θα πάει στον ΕΟΠΥΥ), το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ευρύτερου δημόσιου τομέα), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) κ.ά.

Για την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό των τριών μεγάλων ταμείων. Δηλαδή το ΙΚΑ -που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών- θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.

Οταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα καταθέτουν μια αίτηση στο Ταμείο και αυτομάτως θα υπολογίζονται η κύρια, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

3. Η τρίτη φάση προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης, που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Στον φορέα αυτόν θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις. Σε κάθε πόλη θα υπάρχει από ένα υποκατάστημα του νέου φορέα για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.

Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μπει τέλος στον κατακερματισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτιμάται πως οι αλλαγές θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων.

Οσον αφορά στις συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού (βασική και αναλογική σύνταξη), που θα έχει εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία. Η βασική σύνταξη θα είναι σταθερή και από εκεί και πέρα η αναλογική θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά και το ύψος των εισφορών (όπως αυτό τελικά θα διαμορφωθεί στα νέα Ταμεία)...

Τέλος το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει (συνοπτικά) τα εξής:
  • Δημιουργία «Ψηφιακού Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης».
  • Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς.
  • Δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Συνταξιούχων». 

Πηγή: 
Έθνος της Κυριακής 23.03.2014
Ολόκληρο το άρθρο της Κατερίνας Κοκκαλιάρη στο: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63981598

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου