28 Μαρτίου 2014

Το Bloomberg λέει Yasou! Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας

από την imerisia.gr

Εγκωμιαστικό σχόλιο για την ελληνική οικονομία, υπό τον τίτλο "Γειά σου! Η Ελλάδα κατορθώνει μια απίστευτη ανάκαμψη", δημοσιεύει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg Businessweek.


Η ανάλυση ξεκινά με ένα διάγραμμα με την πορεία των αποδόσεων του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το 2007 έως σήμερα, τονίζοντας ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δανείζεται. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτανε στο μη βιώσιμο 30%. Σήμερα όμως είναι μικρότερη από το 7%, σημάδι ότι οι επενδυτές έχουν όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της χώρας να πληρώσει τα χρέη της.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτό που πήγε καλά στην Ελλάδα είναι ότι η τρόικα των ξένων δανειστών έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση φθηνά δάνεια, έτσι ώστε ποτέ δεν χρειάστηκε να δανειστεί σε αυτές τις υπερβολικές τιμές της ανοικτής αγοράς. Όμως και η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση των δαπανών, η οποία ήταν απαραίτητη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει "πρωτογενές" πλεόνασμα ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τώρα ελπίζει να είναι σε θέση να βγει και πάλι στις αγορές για δανεισμό πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες ήταν απροσδόκητα στωικοί, αντέχοντας την βαθιά οικονομική ύφεση χωρίς να προκληθούν βίαιες αναταραχές.

Η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση ήταν απαραίτητη για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της, ωστόσο αυτή έχει οδηγήσει σε μια τεράστια μείωση του βιοτικού επιπέδου και το ποσοστό ανεργίας στο 27%.

Αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν δισεκατομμύρια από ξένους επενδυτές, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θέτοντας τις βάσεις για επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκταση.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Η κυριότερη είναι ότι η λιτότητα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να άρει τις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που προστατεύουν κεκτημένα συμφέροντα ενώ κοστίζουν το ευρύ κοινό και εμποδίζουν την ανάπτυξη. Αυτό έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο έργο από ό,τι η λιτότητα. Η Wall Street Journal αναφέρεται πρόσφατα σε μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι αυτοί οι περιορισμοί κοστίζουν στους καταναλωτές πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ δήλωσε το Φεβρουάριο ότι με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι βαθύτερες και ταχύτερες. Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις η αναμενόμενη ανάκαμψη θα αποδειχθεί διστακτική και εύθραυστη, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Έτσι δεν είναι όλες καλές ειδήσεις από την Ελλάδα.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα από όταν οι αποδόσεις των ομολόγων της ήταν στο 30%, καταλήγει το δημοσίευμα.

____________
Πηγή: www.imerisia.gr 28.03.2014
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113245836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου