21 Μαρτίου 2014

Στο Σπήλαιο των Λιμνών

 Κοντά στα Καλάβρυτα, στο χωριό Καστριά του Δήμου Κλειτορίας, στον ορεινό όγκο του Χελμού, ένας υπόγειος ποταμός διάνοιξε ένα σπήλαιο, ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, μήκους 2 χιλιομέτρων περίπου. 

Εκτός από τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, το σπήλαιο έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: Τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Το αξιοποιημένο μήκος του προς το παρόν ανέρχεται στα 500 μέτρα.






Σήμερα ο ποταμός ρέει σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως η παρουσία είναι ακόμη έντονη στο ένα τρίτο του σπηλαίου, όπου σχηματίζονται 13 μόνιμες λίμνες.
 

Η ομορφιά των λιμνών και του σταλακτικού διακόσμου προσελκύει, εδώ και δέκα χρόνια που το σπήλαιο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Εκεί βρεθήκαμε και εμείς λίγες μέρες πριν.

  

Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ' ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.











Οταν η ροή του νερού είναι αυξημένη, δημιουργούνται φυσικοί καταρράκτες σε διάφορα σημεία του σπηλαίου φανερώνοντας πανέμορφες εικόνες. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την υποχώρηση των νερών, αναδεικνύονται φυσικές πέτρινες λεκάνες με δαντελωτούς σχηματισμούς και φυσικά φράγματα με το ύψος τους να ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Η αντανάκλαση των σχηματισμών της οροφής στις λίμνες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
  

  


Ο μύθος λέει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. 
Η σύντροφος του Δία δεν συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. 
Κάποτε φτάσανε στο συγκεκριμένο σπήλαιο, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε.

Φεύγοντας από το Σπήλαιο των Λιμνών σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Πλανητέρο. Εκεί, μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και πανύψηλα δέντρα, είναι φτιαγμένο το πεστροφοτροφείο, όπου λειτουργεί μια πέτρινη ταβέρνα και μπορείτε να δοκιμάσετε πέστροφα στα κάρβουνα ή καπνιστή. Εμείς δοκιμάσαμε, ωραία ήταν.

Takis Ant για το afirimeno.com
Με πληροφορίες για κείμενα από: www.kastriacave.gr
Φωτογραφίες: κυρίως από Takis Ant και ορισμένες από Krasi

Κάποιες ακόμη Πληροφορίες:
Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Κλειτορίας, 
μέσα στους ασβεστόλιθους του βουνού Αμολινίτσα, στον ορεινό όγκο του Χελμού, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων.
Απέχει περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, 9 χλμ. από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη .
Ώρες λειτουργείας Σπηλαίου από 09:30 μέχρι 16:30 (Αργίες και θερινούς μήνες παράταση ωραρίου)
Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ. Όμως για άνεργους, άνω των 65 ετών, φοιτητές κλπ: το μισό (4,50 ευρώ).
Τηλέφωνα 26920.31001 και 26920.31633


Σχετικό: Στο φαράγγι του Βουραϊκού - Οδοντωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου